Мар’ян Года: «Україні потрібно побудувати потужну національну економіку. Все решта - похідне»

у нинішньому глобалізованому світі усі розмови про потребу унікального курсу для України – дурня повна. Орієнтація на західні цінності – для нас є орієнтацією на конкретні стандарти, технології, інтелект.

29.10.2018 16:23   Джерело: RvNews
Опубліковано : Максим Коломис

Маряна Году можна по праву вважати одним із тих рівнян, яких у Рівному знає, без перебільшення, кожен. Продукція пивзаводу «Рівень», що він його багато років очолює, користується стабільним попитом серед десятків тисяч любителів рівненського пива. Утім, навіть ті з наших земляків, хто спокійно ставиться до цього хмільного напою не можуть заперечити особливого значення  підприємства «Рівень» для економіки нашого краю. Рівненське пиво все упевненіше завойовує ринки сусідніх з Рівненщиною областей, а таких результатів здатні досягати виключно ті, хто любить свою справу по-справжньому. Години, проведеної у компанії Маряна  Годи цілком достатньо, аби переконатися у цьому остаточно.

Люблю свій продукт, а тому часом можу й «перебрати»…

- Ви так чи інакше займаєтеся пивоварінням усе життя, фактично, відколи закінчили службу в армії. Чому обрали саме пиво?

- Річ у тім, що я і справді не уявляю свого життя без пива. Це демократичний напій, який сприяє гарному апетиту і гарній розмові. До того ж мені імпонує сама атмосфера бару. Люблю бувати тут як у компанії, так і сам, наодинці з думками. При всій любові до пива, ніколи не вживаю його ні на роботі, ні удома. Зовсім не ті відчуття.

null
Мар'ян Года (справа). Фото авторське

- Скільки треба пити пива, аби користі для організму було більше, ніж шкоди?

- Зловживати шкідливо не лише пивом, а й, скажімо, деякою їжею чи навіть ліками. Тому все відносно. Що ж стосується конкретно пива, лікарі рекомендують вживати не більше однієї-двох пляшок. Особисто я, кажучи чесно, не рідко можу і «перебрати». При моїй роботі, інакше й бути не може: я просто зобов’язаний любити свій продукт.

- А не фахівець, керуючись суто власними відчуттями, якось може відрізнити якісне пиво від неякісного?

- Тут все більш, ніж просто. Норма, коли після кількох пив не тягне у туалет.

- Пивні естети з вами могли би не погодитися. Сьогодні вони у нас діляться на любителів «живого» і «крафтового». Між тим, різницю розуміє далеко не кожен…

null
Мар’ян Года. Фото, надане автором.

- Пивзавод «Рівень» працює на вітчизняній сировині і продаємо ми, головним чином, саме це пиво. Водночас, наша ресторація «Кант», яка має власну міні броварню, для себе варить пиво, використовуючи закордонну сировину. Вона іще вищої якості і це, звісно ж, позначається на смакових якостях.  Думаю, саме їх мають на увазі ті, хто говорить про «крафт».

null
Мар'ян Года. Фото авторське

На місцевому рівні говорити про якусь політику просто смішно…

- У Рівному Мар‘ян Года – людина популярна і впізнавана. Природньо, що про вас часто говорять. В тому числі - й стереотипами. Мовляв, він багатий, він депутат, а відтак використовує свої гроші, аби просовувати ті чи інші політичні рішення...

- Насправді називати щось словом «політика» на рівні наших міста чи області просто смішно. Тут далеко не Київ, але без вказівки з Києва і досі не реально вирішити більшість господарських питань. Більш того, останнім часом на місцеву владу переклали ще й цілу низку видатків, які раніше фінансували з центру – профтехосвіта, медицина і так далі. В таких умовах завдання міської ради – розпоряджатися нашим господарством, так, щоб забезпечувалася елементарна життєдіяльність міста. У Рівному працює моє підприємство. Тут проживають мої працівники, мої клієнти, тут я є одним з найбільших платників податків. Звісно ж, мати якийсь вплив на прийняття рішень, за таких умов, зовсім не зайве.

- Ви не просто бізнесмен і політик. Вам належить 50% акцій телеканалу «Рівне 1». Політика, якому належать засоби масової інформації, автоматично зявляються підстави називати олігархом. Відчуваєте себе місцевим олігархом?

- Я вже звик, чути на свою адресу, що от, мовляв, олігарх пішов. Ставлюся до цього спокійно. Але, якщо помірувати: олігархія – це, коли влада об’єднується з бізнесом і вони використовують одне одного. Телебачення для мене – це, в першу чергу, перспективний бізнес, який станом на сьогодні, до того ж, є абсолютно ліквідний. На «Рівне 1», акціями якого я володію, не піарюся, на ефіри не ходжу, в редакційну політику не втручаюся. Більш того, переконаний, що сьогодні телеканали, які займаються явною заказухою, люди просто не дивляться. Себе вважаю чистим бізнесменом і щиро вам кажу: амбіцій стати народним депутатом чи головою міста абсолютно не маю.

- На місцевому рівні ви є ще і уособленням малого і середнього бізнесу. Прийнято вважати, що цей прошарок українців прагне європейських правил і докладає для євроінтеграції максимум зусиль. Утім, у Європі, наприклад, не прийнято, аби пивзавод розташовувався у центрі міста. Крім того, аби успішно конкурувати на тамтешньому ринку, впливом на виробництво, швидше за все, доведеться поділитися…

- Абсолютно готовий до усього, про що ви кажете, включаючи перенесення виробництва. Ясно, що наші стандарти поки не до кінця відповідають європейським, а тому з європейськими партнерами, безумовно, доведеться співпрацювати і, як ви кажете, ділитися. З іншого боку, устаткування наше і до Європи його ніхто не забере. Якщо зросте якість продукції, розшириться ринок, зростуть і прибутки. А тому, навіть маючи акцій менше, ніж зараз, заробляти можна навіть більше. Про інші переваги євроінтеграції навіть не згадуватиму…

null
Мар'ян Года. Фото авторське

Розмови про власний політичний курс для України – дурня повна…

- Ви мислите категорією чистого бізнесу, говорите про Рівнераду суто як про орган прийняття господарських рішень. В той же час щоразу вирушаєте на вибори з якоюсь політичною силою. Напевне, маєте-таки якесь власне політичне кредо?

- Сила, від якої я балотуюся. однозначно мусить бути проєвропейською. На моє глибоке переконання, у нинішньому глобалізованому світі усі розмови про потребу якогось унікального курсу для України – дурня повна. Орієнтація на західні цінності – для нас, в першу чергу, є орієнтацією на конкретні стандарти, технології, інтелект. Нічого кращого у світі, станом на сьогодні, просто не вигадали.

- Якою вам бачиться найбільша проблема сучасної України?

- Необхідно побудувати сильну національну економіку. Це єдиний спосіб підняти соціальні стандарти, освіту, медицину і усе решта. Україна відчуває катастрофічну нестачу обігових коштів. А тому маємо абсолютну неврегульованість внутрішніх проблем, які можна було б вирішувати за рахунок інвестицій із Заходу. Коштів там більш, ніж достатньо, але ніхто не вкладатиме їх у країну, яка не справляє враження надійного партнера. Війна на сході у цьому контексті є лише однією зі складових проблеми значно ширшої:  нас складно розглядати у якості стратегічного партнера. Сьогодні західний інвестор, скажімо, купить якесь із наших підприємств, а вже завтра український суд його у нього відбере. Чи стане хтось, за таких умов, ризикувати власним капіталом?

- Що саме, на вашу думку, може стати для заходу сигналом того, що ситуація в Україні таки змінилася?

- Має з’явитися враження, що наше суспільство монолітне. Поки ж серед українців немає спільної думки навіть щодо фундаментальних питань, як, скажімо, отримання автокефалії для Української православної церкви. І це на п’ятому році війни з Росією! Останні п’ять років остаточно довели: Україна цілком може обходитися без російського ринку. Тепер треба спільно боротися, аби національна економіка змогла конкурувати на європейському ринку. Всі решта питань похідні.

- Насамкінець, кілька слів про ваші хобі. Маєте улюблену музику, кіно, літературу?

- Маю звичку відпочивати активно. Люблю виїздити у подорожі чи хоча би просто на природу. Удома зазвичай полюбляю щось майструвати або працювати в саду. На книги чи кіно часу, на жаль, не лишається. А музику в процесі слухати люблю. Віддаю перевагу чомусь спокійному і мелодійному.

 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews