Жителям Рівненщини на замітку: які інфекції можуть переносити птахи?

31.10.2018 08:25   Джерело: RvNews
Опубліковано : Марта Білик

За повідомленням засобів масової інформації, у м. Рівне почастішали випадки звертання мешканців до Держпродспоживслужби з приводу загибелі птахів, зокрема голубів. А як відомо, птахи можуть передавати деякі інфекції й людям. Щоправда, за даними досліджень, проведених Регіональною державною лабораторією ветмедицини птахи загинули через інтоксикацію, викликану внаслідок споживання кукурудзи. Проте не слід забувати і про такі інфекції як пташиний грип, гарячка Західного Нілу, орнітоз, хламідіоз.

Орнітоз — вже досить дано відоме захворювання, збудник якого, внутріклітинний мікроорганізм хламідія, займає проміжне положення між вірусами і рикетсіями. До речі, хламідії стійкі до дії факторів зовнішнього середовища, в якому виживають від 3-4 тижнів до кількох місяців, але чутливі до дії ультрафіолетового проміння та ряду дезінфектантів.

Орнітоз — зооантропонозна інфекція, основним резервуаром якої є птахи, насамперед, водоплаваючі (качки, гуси), а також — індики, кури, папуги, голуби та й інші птахи. Людина в цьому ланцюжку просто побічна ланка, адже ні люди, ні птахи від хворого не інфікуються. Зараження людей відбувається аерогенним шляхом при вдиханні часточок пилу, який містить хламідії. До того ж, оскільки збудник пристосований саме до пташиних організмів, то для розвитку хвороби у людей, як правило, потрібна висока доза, яка утворюється при недостатній вентиляції приміщень птахофабрик. Саме це і відбулось на початку 80-х років минулого століття в одному з сіл Рівненського району, де мені довелось приймати участь у розслідуванні спалаху, який виник серед працівниць ферми.

Однак, захворювання людей відбуваються не тільки під впливом професійних факторів. Вперше орнітоз був виявлений серед любителів папуг і вважався специфічною інфекцією саме цих птахів. Інкубаційний період триває від 6 до 17 днів, існують як гострі (частіше), так і хронічні форми. Початок раптовий, відмічається різке підвищення температури до 390, слабкість, недуга, головний біль та болі у м'язах. Звісно, перше, що подумає лікар — грип або ГРЗ. Однак, на 2-4 день нерідко з'являються ознаки ураження легень — сухий кашель, невелика кількість слизово-гнійного мокротиння; в кінці першого тижня збільшується печінка та селезінка. Орнітоз — досить тяжке захворювання, характерною ознакою якого є тривалий (до 2-3 місяців) період видужання. Атипова клініка гострого орнітозу може проявлятися на фоні менінгеального синдрому — менінгопневмонії.

На щастя, орнітоз добре піддається лікуванню антибіотиками еритроміциного ряду та азитроміцином в звичайних терапевтичних дозах. Основне — діагноз. Лабораторна діагностика здійснюється за допомогою серологічних реакцій — РЗК та РГГА, а також ІФА. Ну і, звичайно, направити лікаря на правильний шлях повинен в першу чергу грамотний епіданамнез.

Що стосується профілактики, то головну роль відіграє дотримання ветеринарно-санітарних правил щодо утримання птахів. В разі виникнення спалахів орнітозу серед птахів їх знищують.

Рівненський обласний лабораторний центр


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews