Яна Замкова

Яна Замкова

журналіст, оглядач, блогер

Команда «Екстрім» Рівненського НВК «Колегіум» взяла участь у Всеукраїнському фіналі «Олімпійського лелеченяти»

05.11.2018 20:50   Джерело: RvNews
Автор : Яна Замкова

Ось уже восьмий рік поспіль Національний олімпійський комітет України проводить фінал Всеукраїнського спортивно-масового заходу серед дітей «Олімпійське лелеченя». Упродовж року понад 70 тисяч учнів 12-14 років з більш ніж 5 тисяч шкіл усіх регіонів країни виборювали право представляти свою область на найголовнішому старті сезону. Змагання проходили у декілька етапів, починаючи від турнірів між класами, школами району, міст, області. І ось тепер 300 найспортивніших, найактивніших та найкмітливіших дітей команд-переможниць з 25 регіонів України зібралися у столиці, щоб упродовж тижня визначити найкращих серед кращих. Рівненщину на цих змаганнях представляла команда «Екстрім» сформована з учнів Рівненського навчально-виховного комплексу «Колегіум» у такому складі: Максим Вознюк (7-Б), Даниїл Дмитрієв (7-А), Ян Гаврюк (8-Б), Артур Хомчук (8-Б), Віталій Демчук (9-А), Анатолій Солодчук (9-Б), Катерина Криштопайтис (7-В), Тетяна Цегельник (8-Б), Вікторія Карачун (9-А), Анна Подсада (9-А), Еліна Яхно (9-А), Дарина Карпюк (9-Б). Підготували команду – вчитель фізичної культури Олег Левенець та хореограф Ігор Бурчак.

На відкриття змагань до фіналістів «Олімпійського лелеченя» завітали почесні гості - президент Національного олімпійського комітету України Сергій Бубка, міністр молоді та спорту Ігор Жданов, заступник міністра освіти і науки Роман Греба, заступник керівника Державного управління справами Сергій Борзов, виконавчий директор Київського міського відділення НОК Ростислав Драпушко, президент Олімпійської Академії України Марія Булатова, директор представництва Dow в Україні Олександр Александро, президент федерації настільного тенісу України Олександр Зац та генеральний директор Міжнародного дитячого центру «Артек» Сергій Капустін. Учасникам побажали і надалі дружити зі спортом та залишатись такими ж активними, цілеспрямованими і розумними олімпійцями.

На відкритті змагань Сергій Бубка сказав: «Дуже гарний захід – це розпочинається фінальна частина «Олімпійського лелеченяти». Ці змагання проходили в різних куточках нашої країни протягом цілого року. Я впевнений, що буде дуже цікава боротьба і переможе кращий. Артек – це чудове місце, дуже гарний центр. Я впевнений, що сюди будуть  приїжджати все більше  дітей, і вони будуть рухатись вперед, покращувати свої знання в олімпійському русі й загалом фізично будуть рухатись далі».

Школярі з усієї країни, які змагалися у фіналі «Олімпійського лелеченяти»-2018, мали чудову нагоду зустрітися з відомими спортсменами в рамках модулю «Чат з чемпіонами та лідерські якості» . Цей проект Національного олімпійського комітету України, що проходить за підтримки компанії The Coca-Cola Foundation,  дає можливість дітям поспілкуватися з уславленими українськими атлетами, відповісти на їхні запитання та надихнути на перемогу. Цього разу до МДЦ «Артек» завітали: олімпійський чемпіон з важкої атлетики Олексій Торохтій і олімпійська чемпіонка з фехтування, срібна та дворазова бронзова призерка Олімпіади Ольга Харлан. Чемпіони тепло привітали учасників всеукраїнського фіналу «Олімпійське лелеченя» та побажали їм впевнено йти до цілей, які вони ставлять перед собою.

«Бажаю кожному з вас – мріяти. Адже мрії обов'язково здійснюються. Однак для цього треба наполегливо працювати», - зазначила Ольга Харлан. «Ви думаєте, я ніколи не хотів покинути спорт? У дитинстві казав собі, що кидаю, після кожного тренування. Однак зранку прокидався, збирався з силами та знову йшов уперед. Варто лише спробувати – і ви вже не уявлятимете своє життя без спорту», - додав Олексій Торохтій.
The Dow Chemical Company – міжнародна американська хімічна компанія, що входить до списку ТОП-спонсорів Міжнародного Олімпійського Комітету. Перед тим, як розгорнути на сцені справжню хімічну лабораторію, до дітей, що зібралися в актовій залі, звернувся Олександр Дишлевий, менеджер напрямку Dow Industrial Solutions, представництва Dow Europe GmbH в Україні. Пан Олександр привітав дітей з участю у фінальному етапі проекту НОК, партнером якого виступило представництво Dow в Україні. Він розповів «лелеченятам» про те, як хімічні розробки слугують людству, однак наголосив, що у будь-якій сфері діяльності, окрім хімічних елементів, на першому плані завжди має бути і так званий «людський елемент». Адже універсальні людські цінності, які перекликаються з олімпійськими, важливі для розвитку суспільства та щасливого життя усіх його членів.

На великих екранах дітям показали цікаві відеоролики про напрямки діяльності компанії Dow, які також пояснювали, чому так важливо при цьому дбати про навколишнє середовище та дбайливо ставитися до Землі і природних ресурсів.

А далі чарівники-лаборанти продемонстрували дітям теорію на практиці. У пізнавальних та веселих дослідах змогли взяти участь представники кожної з 25 команд-областей, яких по черзі запрошували на сцену. Дітям дуже сподобалися і досліди з синхронного підстрибування піни, і перевірка об'єму легень наших юних олімпійців, і навіть експеримент з безслідного розчинення будь-яких страхів та ще багато-багато інших!

Також у гості до  «артеківських лелеченят» завітав президент фонду розвитку дитячо-юнацького регбі – Леонід Дейнеко та тренери, які презентували одну з найбільш цікавих та популярних спортивно-командних ігор – безконтактне регбі або регбі-5. Такі змагання також ще називаються регбі на стрічках. Різновид безконтактного регбі з використанням додаткового спортивного обладнання – 2-х стрічок на наліпках (тегів). Цей вид регбі частіше всього використовується в якості навчання новачків, а також для популяризації регбі серед дітей і підлітків. Ця гра заснована на самих простих і базових правилах класичного регбі.

«Сьогодні був надзвичайний день. Ми вперше грали в регбі-5 і нам це сподобалося. Ця гра дає можливість проявити свої індивідуальні здібності з максимальною користю для команди», – так прокоментували свою участь у грі Ян Гаврюк та Артур Хомчук.

В останній день перебування в Артеці, організатори змагань вперше для учасників заходу «Олімпійське лелеченя» провели дослідницько-освітній квест «У пошуках козацьких скарбів». Міжнародний дитячий центр «Артек» – це місце, де діти мають можливість різносторонньо розвиватись, навчатись та формувати дух національно-патріотичного виховання. Напевне, ніхто не сперечатиметься, що козаки – досить цікаве «явище» в історії. Скільки є різноманітних згадок про них, і не тільки українських. Однак поряд з їх мужністю, силою, хитрістю та розумом частенько зустрічається краплинка містики, яка робить їх чимось більшим, ніж просто вояками. Спробувати себе у ролі справжніх козаків змогли усі бажаючі. Щоб відчути себе справжніми козаками, усі події відбувались на Артеківській Козацькій Січі. З’явилась Січ у «Артеку» відносно нещодавно і вона є цікавим «козацьким» квестом.

Ось як прокоментував даний захід заступник генерального директора з виховної роботи Сергій Коник: «Ми розпочали проект «Артеківська Козацька Січ», який називається дослідницько-освітній квест «У пошуках козацьких скарбів». Ми започаткували цей квест тому, що маємо пишатися своєю культурою та історією, маємо пишатися традиціями українського народу і тими героями-козаками, які були тоді, і які повинні бути зараз».

Для проходження квесту усі команди поділилися на справжні курені, обрали свого отамана та створили емблему свого куреня. Квест налічував у собі 10 локацій, на яких потрібно було демонстрували силу та спритність («Козацькі випробування»); розрізняти лікувальні трави («Чарівна сила»); показати свої знання в орієнтуванні на локації «Козацькими стежками»; демонструвати свої знання на вікторині «Чи знаєш ти Україну?»; визначити найвідоміших козаків на локації «Видатні постаті України»; проспівати козацькі пісні на локації «Із глибини віків»; продемонструвати знання з етнографії на локації «Багата скарбниця»; назвати різні «Козацькі приповідки»; затанцювати та повеселитись на локації «Троїсті музики»; як справжні козаки постріляти з лука на локації «Козацькі забави». А оскільки козаки були дуже пунктуальними, то на виконання завдань на кожну локацію було відведено 10 хв. Чим більше встигала зробити команда, тим більше балів отримувала.

 «Дякую організаторам за можливість зануритись в справжні козацькі часи. Мені найбільше сподобалось придумувати рецепт кулішу в курені «Секрети козацької кухні», а також співати українські пісні й танцювати гопак у курені «Троїсті музики». Тут панує приємна, тепла атмосфера», – поділилась своїми враженнями від квесту Еліна Яхно.

Після проходження усіх локацій, поки підраховувались бали, діти мали змогу скуштувати справжній козацький куліш, приготовлений справжнім курінним кухарем у казані. Смакуючи козацьким кулішем, діти дізнались про загальні результати квесту, переможцями якого став курінь «Екстрім» Рівненської області, якому вдалося перемогти на більшій кількості локацій і продемонструвати свої знання  на різну тематику: культури, історії, символіки, традицій, творчих та спортивних станцій, а також на тематику козацтва.

 

null
 

 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews