Інна Собко

Інна Собко

журналіст, кореспондент м. Острог

За крок до остаточного відновлення: на дверях Острозької синагоги встановили Мезузу (Фото, відео)

06.11.2018 20:53   Джерело: RvNews
Автор : Інна Собко

У неділю, 4 листопада, на одвірку Великої Острозької синагоги Магарша закріпили Мезузу – оберіг із сакральним текстом, що розміщується у правій частині дверей усіх єврейських приміщень.

null
Фото Інни Собко

Трішки більше двох років тому синагога була руїною, якій загрожувало повне знищення. Завдяки Григорію Аршинову Велика синагога в Острозі отримала нове життя. Він став ініціатором, спонсором та виконавцем відновлення святині. У 2016 році розпочалися перші роботи. Найважливішим було  відновлення покрівлі. Нині ж уже встановлено вікна, двері, поштукатурено 90% площі стін та стель, відновлено два фасади, а також відновлюється  унікальна ліпнина.  Важливим кроком у відродженні синагоги стало прикріплення до її дверей Мезузи, яка наповнює приміщення особливою святістю.

null
Фото Інни Собко

 

null
Фото Інни Собко

 

null
Фото Інни Собко

 

null
Фото Інни Собко

 

null
Фото Інни Собко

 

null
Фото Інни Собко

Для здійснення цієї історичної  події  Григорій Аршинов  запросив рабина Лейбиша Ротенберга, голову єврейської громади «Косино» з міста Мансі, що в штаті Нью-Йорк. Також участь у цій урочистості взяв активіст, який опікується збереженням могил цадиків – людей, що досягли пізнання світу і є посередниками у спілкуванні віруючих з Творцем, ребе Меєр Габай Ісраель. Він першим повірив в ідею Григорія Йосиповича відновити синагогу. Окрім того, на урочистостях були присутні паломники з США, Ізраїлю та України, а також містяни: члени єврейської громади Острога й представники влади міста. Важливо, що на встановленій Мезузі  міститься напис не тільки імені Всевишнього, а й Магарша – видатного вченого талмудиста з Острога, який у XVII ст.  перебудував за власні гроші Острозьку синагогу, зробивши її найбільшою у Східній Європі.

null
Фото Інни Собко

 

null
Фото Інни Собко

- Моєю мріє було врятувати синагогу від повного руйнування. Коли над святинею ми зробили дах, я продовжував мріяти про двері та вікна. І ось коли синагога набула обрисів закритого приміщення, за рік до її відкриття як культової споруди, виникла ідея прикріпити на дверях Мезузу. Цей оберіг захищає і саму споруду, і людей, що в ній перебувають від усяких негараздів. Мезуза додає святості цій споруді та засвідчує незворотність перетворення цих приміщень у сакральну споруду, з яких у різні часи були конюшня, склад та смітник, – наголосив Григорій Аршинов.

null
Фото Інни Собко

 

null
Фото Інни Собко

 

null
Фото Інни Собко

 

null
Фото Інни Собко

 

null
Фото Інни Собко

 

null
Фото Інни Собко

Під час урочистостей з нагоди прикріплення Мезузи головний ініціатор події розповів багатовікову історію єврейської громади Острога. Григорій Йосипович звертав увагу на важливість діяльності громади та її вплив на розвиток міста та Волині  у різні історичні періоди. Також він наголосив на трагічних сторінках історії єврейської громади міста. Окрім того,  для присутніх показали фільм Андрія Малюського, у якому візуально можна було побачити та оцінити стан минулого,  сучасного та майбутнього синагоги, яку побудували 400 років тому.

null
Фото Інни Собко

 

null
Фото Інни Собко

 

null
Фото Інни Собко

 

null
Фото Інни Собко

Власне, наступного року буде 8о років, як у 1939 році синагогу Магарша було закрито, а згодом практично усю величезну єврейську громаду міста було знищено нацистами.  Саме тому особливо символічним буде відкриття головної єврейської святині Острога та внесення у неї Тори у 2019 році. Наразі виконано величезну частину роботи з відновлення приміщень, але попереду ще багато планів. Зокрема, Григорій Аршинов  мріє відновити західний фасад та добудувати жіночі галереї, де хотів би розташувати постійну експозицію шістсотлітньої  історії єврейської громади міста. Наразі у фондах Історико-культурного заповідника м. Острог є велика колекція цінних експонатів, які можна розмістити у цій галереї. Найближчим часом розпочнеться ремонт підлоги. Ще одним важливим кроком має стати встановлення в синагозі  Арон га-Кодеш – місця, де зберігаються сувої Тори.  Від початку Григорій Йосипович взяв на себе основні випрати на ремонтні роботи. Наразі уже вкладено понад 200 тис. доларів. З них першим долучився та надав допомогу  в сумі близько 10 тис. дол.  ребе  Меєр Габай Ісраель.  Також Григорій Аршинов залучив мецената з Нью-Йорку Льюіса Кестенбаума, який наразі надав 25 тис. Основна  ж сума – особисті вкладення Григорія Йосиповича.

null
Фото Інни Собко

 

null
Фото Інни Собко

 

null
Фото Інни Собко

 

null
Фото Інни Собко

 

null
Фото Інни Собко

 

null
Фото Інни Собко

Переглягути, як все відбувалося, можна тут.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews