У Рівному презентують ексклюзивний автентичний український одяг та прикраси 19-20 століть 

10.11.2018 15:23   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська

Цієї неділі, 11 листопада, з 12 до 18 год. у Рівному на території Рівненського міського будинку культури пройде свято Дня традиційного автентичного костюма. Його ініціатором є ГО «Центр дослідження і відродження Волині» та її голова Володимир Дзьобак. Захід відбудеться за підтримки Українського культурного фонду.

До слова, загальноукраїнське свято Дня традиційного автентичного костюма зародилося саме у Рівному торік у вересні, коли воно відбулося вперше. Захід привернув до себе увагу чи не усієї України та зацікавив, окрім всього, багатьох відомих українців. Тоді ж і було вирішено проводити таке свято щороку - у першу неділю вересня.

Цьогоріч же День традиційного костюма вирішили провести у два етапи. Спочатку, 2-го вересня ми мали змогу детальніше зануритися у саму глибину строю виключно Рівненського регіону, його історію, унікальні особливості кожного елементу тощо. Цього ж разу географію костюма розширять. Відтак, рівнянам презентують понад 30 унікальних моделей українського автентичного вбрання 19-20 ст. з усіх регіонів України, які раніше ніде не експонували.

«Ми їздимо по провідних музеях України, знаходимо та вивчаємо костюми різних регіонів. На сьогоднішній день ми представимо не менше 30 костюмів з різних регіонів України, причому 12 з них нам вдалося відновити ще з часів історичної Волині. Більша половина костюмів, які будуть представлені у неділю, – реконструйовані Центром відродження і дослідження Волині. Ми цим займаємося вже восьмий рік, проте на сьогодні зуміли відтворити лише понад 50 чоловічих і жіночих костюмів, адже робота над одним таким вимагає дуже багато часу і зусиль. Над деякими з них доводилося працювати рік, над іншими – майже три роки. Тобто це процес, що займає не годину-дві, і навіть не місяць», - пояснює ініціатор Дня традиційного костюма, голова ГО «Центр дослідження і відродження Волині» Володимир Дзьобак.

Крім цього, окрім вбрання, гостям свята також презентують і взуття та верхній одяг, а також стародавні прикраси – волинські дукачі.

«Донедавна про них ніхто не знав. Ідентифікувати їх і пустити в життя волинські дукачі нам допомогли відомі знавці дукачів Коваленки – батько і донька. Вони були тут у вересні, де презентували свою колекцію. На сьогодні ми разом відродили вже понад 20 дукачів, кожен з яких є унікальним», - зазначив Володимир Дзьобак.

Проте рівняни під час дійства зможуть побачити не лише вбрання та прикраси. Адже організатори підготували для відвідувачів ще й насичену розважальну програму - з українською музикою, традиційною їжею, майстер-класами народних ремесел, тематичною фотозоною, виставковими експозиціями, дефіле та виступами фольклорних і вокальних колективів. Відтак, недільний захід стане вже справжнім святом Дня традиційного костюма, а носитиме воно символічну назву «Доля».

Родзинкою заходу буде літературно-музична композиція «Доля», що пройде під музичний супровід рівненського тріо «Веремія». Також у ній візьмуть участь відома актриса Рівненського облмуздрамтеатру Ніна Ніколаєва та артисти балету театру, МО «Едельвейс», ансамбль народного танцю «Дружба», а також гості з інших міст області і України.

«Ця літературно-музична композиція буде присвячена, власне, костюму, але через призму життя людини від народження і до моменту, коли костюмів в її гардеробі стало так багато, що їх вже можна передавати у спадок від бабусі до онуки», - підкреслила керівник ГО «Нація талантів», керівник творчої частини свята Оксана Ігас.

До слова, хедлайнером музично-святкової програми буде гурт з міста Києва «Шпилясті кобзарі» - колектив молодих колоритних та завзятих бандуристів, що у стилі «музичний шарж» виконують авторські пісні, інструментальні твори, cover-версії світових хітів та українських народних пісень у сучасному форматі.

До речі, минулого року День традиційного костюма пройшов лише у Рівному. Втім, цьогоріч географія свята охопила, окрім Рівненької, ще й Львівську область. Відтак, святкування у неділю, 11 листопада, так само пройде одночасно у Рівному та Стрию.

Варто зазначити, що День традиційного автентичного костюма відбувається у Рівному за підтримки співорганізаторів: Управління у справах сім'ї, молоді та спорту Рівненського міськвиконкому, Рівненського міського будинку культури та ГО «Нація талантів».

День традиційного костюма має на меті відродження традицій виготовлення і культури вжитку автентичного одягу в Україні та, зокрема, на Рівненщині і покликаний створити потужну платформу для спілкування музейних працівників, приватних колекціонерів, мистецтвознавців, етнографів, дизайнерів, майстрів декоративно-прикладного мистецтва та фотомитців задля популяризації і відродження автентичного костюма в Україні.

Вхід на захід – вільний! Дрес-код: гарний настрій - обов’язково, повний стрій - вітається! Організатори обіцяють хороший настрій, приємне спілкування та незабутні емоції кожному, хто завітає на свято!

Довідково.

Український культурний фонд — державна установа, створена у 2017 році, на підставі відповідного Закону України, з метою сприяння розвитку національної культури та мистецтва в державі, забезпечення сприятливих умов для розвитку інтелектуального та духовного потенціалу особистості і суспільства, широкого доступу громадян до національного культурного надбання, підтримки культурного розмаїття та інтеграції української культури у світовий культурний простір. Діяльність фонду, згідно чинного законодавства, спрямовується та координується Міністерством культури України.

Центр дослідження і відродження Волині – неурядова некомерційна, неприбуткова громадська організація, заснована у 2010 році. Місія Центру полягає у сприянні духовного і культурного відродження Волині як історичного, етнічного, антропологічного, краєзнавчого тощо феномену, що є складовою частиною України, а також у створенні умов використання етнокультурного потенціалу Волині для її економічного зростання. Діяльність Центру зосереджена на виконанні конкретних проектів і програм, що сприяють духовно-культурному та економічному розвитку Волині.

null
 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews