Рівненським роботодавцям нагадують: стажування без трудового договору є порушенням

10.11.2018 17:23   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська

Верховний суд підтвердив: дії Управління Держпраці у Рівненській області правомірні - стажування без трудового договору  є порушенням.

Після двох років розгляду справи у різних інстанціях Верховний суд України поставив крапку, яка підтвердила правомірність дій фахівців Управління Держпраці у Рівненській області.

У листопаді 2016 року інспектори праці Управління Держпраці у Рівненській області позапланово перевірили додержання вимог законодавства про працю та загальнообов'язкове державне соціальне страхування фізичної особи - підприємця.

Під час перевірки у магазині,  який знаходиться в смт. Зарічне, де здійснює підприємницьку діяльність зазначений ФОП, у присутності заступника начальника відділу з питань праці Управління Держпраці у Рівненській області, заступника голови Зарічненської райдержадміністрації, старшого лейтенанта поліції, дільничого офіцера поліції сектору превенції Зарічненського ВП та майора поліції було встановлено виконання продавцем трудових обов'язків на робочому місці.

Дана особа пояснила, що з 01 листопада 2016 року вона проходила стажування згідно з домовленістю з ФОП. Фахівці побачили у цьому факті порушення, адже законодавством стажування працівника на робочому місці без оформлення трудових відносин не передбачене, окрім випадків цільового направлення центрами зайнятості до роботодавців безробітних, які перебувають на обліку. На підставі виявленого було складено Акт, яким зафіксовано факт порушення ч. 3 ст. 24 HYPERLINK "http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/an_118/ed_2017_12_19/pravo1/KD0001.html?pravo=1"КЗпПHYPERLINK "http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/an_118/ed_2017_12_19/pravo1/KD0001.html?pravo=1" України, тобто працівник був допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом.

У грудні 2016 року було прийнято постанову про накладення штрафу у розмірі 43500 (сорок три тисячі п'ятсот) гривень на підставі абзацу 2 частини 2 статті 265 Кодексу законів про працю України. Заперечуючи законність постанови про накладення штрафу, ФОП звернувся з позовом про визнання її неправомірною та скасування. Рівненським окружним адміністративним судом у квітні 2017 року позов підприємця задовільнив повністю. Але суд апеляційної інстанції у січні 2018 року скасував дане рішення і прийняв нове, яким у задоволенні позову відмовив.

Колегія суддів прийшла до висновку, що продавець фактично виконувала обов'язки продавця в магазині "Кошик", в якому здійснює свою підприємницьку діяльність ФОП, без оформлення трудового договору. 30 жовтня 2018 року Верховний суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду залишив без змін рішення апеляційного суду. Цим було підтверджено правомірність позиції Управління Держпраці у Рівненській області стосовно того, що продавець працювала без оформлення трудового договору.

 

Завідувач сектору юридичного забезпечення Управління Держпраці у Рівненській області Інна Кокіль прокоментувала:

«Перевірка роботодавцем кваліфікації майбутнього працівника або навчання його навикам, необхідним для подальшої роботи, шляхом його допуску до роботи без оформлення з ним трудових відносин і виплати йому зарплати – незаконна. Але з метою перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається, керівником може встановлюватися випробування. Відповідно до ст.26 КЗпП України, умова про випробування повинна бути зафіксована в наказі (розпорядженні) про прийняття цього працівника на роботу. У період випробування на таких працівників поширюються всі вимоги законодавства про працю. І обов’язково передує цьому укладення трудового договору». 

Але є окремі випадки стажування.

Відповідно до ст. 29 Закону України «Про зайнятість населення» право проходити стажування за професією (спеціальністю) на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання на умовах, визначених договором про стажування у вільний від навчання час мають студенти вищих та учні професійно-технічних навчальних закладів, що здобули професію (кваліфікацію) за освітньо-кваліфікаційним рівнем «кваліфікований робітник», «молодший спеціаліст», «бакалавр», «спеціаліст» та продовжують навчатися на наступному освітньо-кваліфікаційному рівні. Строк стажування за договором не може перевищувати шести місяців. Запис про проходження стажування вноситься до трудової книжки.

Також, громадяни, які мають офіційний статус безробітного, можуть проходити стажування – професійне навчання працівників на виробництві, на тому чи іншому підприємстві за договором між роботодавцем, державним центром зайнятості і майбутнім працівником, що має статус безробітного. Після закінчення стажування підприємство зобов’язується працевлаштувати такого працівника.

У всіх інших випадках роботодавець зобов’язаний оформити працівника на роботу за трудовим договором в установленому порядку з першого дня виконання ним трудової функції.

За матеріалами Управління Держпраці у Рівненській області.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews