Віталій Тарасюк

Віталій Тарасюк

журналіст, репортер з Млинова

На Млинівщині зник… батальйон

15.11.2018 21:30   Джерело: RvNews
Автор : Віталій Тарасюк

Цьогорічний осінній призов на строкову військову службу став своєрідним лакмусовим папірцем на порядність, патріотизм та державне мислення багатьох юнаків, яким настала пора поповнити підрозділи української армії та інших військових формувань. У засобах масової інформації вже йшлося, що проти призовника з Млинівського району відкрито кримінальне провадження за неявку на призовний пункт після одержання повістки, а більш як півтори сотні призовників під різними приводами переховуються.

На жаль, ця прикра статистика зберігає тенденцію до росту. За інформацією військового комісара Млинівського райвійськкомату Олександра Артем’юка, нині кримінальні провадження  відкрито ще проти чотирох призовників і внесені до єдиного реєстру досудових розслідувань. Тобто ніхто не збирається з ними гратися в котика-мишку, а за переховування і неприбуття у райвійськкомат для проведення відповідних допризовних заходів доведеться відповідати згідно з чинним законодавством. Відтепер щодо них проводяться розшукові заходи і їх можуть примусово доправити до райвійськкомату.

Прикро констатувати, але адміністративні стягнення накладені й на трьох виконувачів обов’язків старост в об’єднаних територіальних громадах Млинівщини -  за несвоєчасне оповіщення та відсутність контролю за прибуттям призовників до райвійськкомату – такі обов’язки покладені на старост сіл згідно із Законом України «Про військовий обов’язок та військову службу».

Чому дожилися до такого? Мабуть, тому, що старости не хочуть псувати стосунки з односельцями і їм простіше та комфортніше заплатити незначний штраф, визначений вітчизняним законодавством. До речі, вже «акліматизувалися» до штрафів і призовники, для багатьох із яких покара гривнею – як мертвому припарка.

Не робить честі нам усім і той факт, що цієї пори на Млинівщині «в бігах» майже три сотні призовників –  цілий батальйон потенційних новобранців. Хто ж буде захищати рідну державу, якщо сотні призовників ховаються, зокрема, в Польщі на заробітках? Однак під час повернення додому на кордоні вони мають бути готові до «сюрпризів»: якщо заробітчани-ухилянти будуть оголошені в розшук, а їхні прізвища внесені до єдиного реєстру досудових розслідувань, то, ймовірно, після трудів «забугорних» їх із відповідним супроводом доправлять до райвійськкоматів за місцем реєстрації.

Узагалі, за словами Олександра Артем’юка, остаточні підсумки осіннього призову будуть підбиті після завершення призову. Однак уже нині в райвійськкоматі зафіксовано стільки сюжетних ліній, що в пору роман писати…


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews