Людмила Марчук

Людмила Марчук

журналіст, публіцист, блогер.

Про що говорили на майданному телемарафоні в Рівному? (ФОТОРЕПОРТАЖ)

21.11.2018 22:29   Джерело: RvNews
Автор : Людмила Марчук

Увечері, 21 листопада, у Рівному в п’яту річницю Дня Гідності та Свободи рівненський телеканал Рівне 1 організував телемарафон з майдану Незалежності. Саме на цьому місці п’ять років тому вирували майданні пристрасті: з виступами і закликами їхати на Майдан до столиці, щоб долучитися до всеукраїнської акції протесту проти свавілля влади, формувалися перші майданні сотні, гуртувалися волонтери, люди несли на майдан Незалежності все, що могли – від теплих речей та предметів побуту до їжі, продуктових запасів.

null
 Фото авторки

 

null
 Фото авторки

 

null
 Фото авторки

Організатори телемарафону облаштували інсталяцію Майдану: можна було погрітися біля бочок з вогнем, лежали шини й дрова, пригощали гарячим чаєм. Присутні, серед яких був куратор Майдану з Рівненщини, голова РОО Рух «Справедливість» Анатолій Сидорук, ділилися незабутніми спогадами, говорили про уроки Майдану, рівняни могли задавати питання по телефону й зав’язувалися дискусії.  В телемарафоні взяли участь люди публічні, як, скажімо, голова Рівненської РОДА Олексій Муляренко, так і мало відомі широкому загалу: молодь, представники інтелігенції, священики і навіть поліцейські. Всіх об’єднувала причетність до революції Гідності.

null
 Фото авторки

 

null
 Фото авторки

Думки звучали різні. 25% опитуваних рівнян вважають, що революція Гідності була непотрібна, адже нічого українцям не дала, окрім втрат. Проте більшість переконані, що це початок необхідних перетворень і внутрішніх перемін на рівні свідомості й що ця революція не завершилася ще й досі. А визначати її значення будуть історики й наші нащадки. Бо українське переродження,  формування самосвідомості нації, попереду в якої розбудова сильної міцної держави, тільки з Майдану й розпочалося.

null
 Фото авторки

Голова РОДА розповідав про післямайданні здобутки в області: скільки будується доріг, дитячих садочків і шкіл, проте на обличчях присутніх прочитувалось більше суму, ніж радості: в країні п’ятий рік поспіль йде війна, у кожного хтось із близьких та знайомих перебуває на передовій чи загинув, окуповані Крим і Схід України. І скільки говорено, а так і не подолана корупція, залишається складною й тривожить економічна ситуація.

null
 Фото авторки

А найгірше те, що суспільство розчароване, втратило довіру до тих, хто стояв на Майдані, а потому прийшов до влади й не оправдав довір'я народу. Звучали імена полеглих на Майдані Героїв Небесної Сотні.

null
 Фото авторки

Сьогодні нам не час впадати в зневіру. Ми вже не можемо зупинитися, скласти руки, оступитися або здатися ворогові. Надто велику ціну заплачено за нашу Гідність і Свободу. Тому ходу назад нам, українцям, нема. Є тільки один шлях – до перемоги й економічного прориву. Таким був головний висновок телемарафону на Майдані Незалежності у Рівному.

null
 Фото авторки

 

null
 Фото авторки

 

null
 Фото авторки

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews