Чи потрібні пісні на війні? – «Браття українці» у Рівному

22.11.2018 17:00   Джерело: RvNews
Опубліковано : Віра Мельникова

Всеукраїнський патріотично-мистецький проект «Браття українці» був продемонстрований і рівнянам. 20 листопада в міському будинку культури «Текстильник» рівненські глядачі мали змогу відвідати концерт Заслуженого академічного Зразково-показового оркестру Збройних Сил України та гурту «Шабля» і насолодитися чудовим  виконанням пісень та злагодженою грою оркестрантів. Начальник оркестру і художній керівник – полковник Биковський. Лідер гурту, автор гімну АТО «Браття українці» – Вова Гейзер (сценічне ім’я).

null
 Фото Віри Мельникової

Військово-музичним управлінням Збройних Сил  України спільно з Головним управлінням морально-психологічного забезпечення ЗС України у період з 16 по 25 квітня було організовано 1-й етап Всеукраїнського патріотично-мистецького проекту «Браття-українці». Колектив виступив з різноплановою мистецькою програмою в багатьох населених пунктах на Сході України: Щастя, Станція Луганська, Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Попасна, Бахмут, Авдіївка, Волноваха, Торецьк, Маріуполь. У вересні колектив музикантів подарував своє мистецтво мешканцям Кривого Рогу, Харкова, Херсона, Мелітополя, Полтави, Одеси  та продовжили тур концертів в інших східних та південних областях України.

Концерт у Рівному розпочався з виконання авторської пісні «Клята війна» у виконанні лідера групи «Шабля» Вови Гейзера та солістки ансамблю Ольги Ярової з піснею «Слава Україні!». Патріотичне спрямування, емоційне виконання співаків, злагоджена гра оркестру з перших же хвилин підкорили увагу рівнян. Своїм чарівним співом заворожила  глядачів солістка ансамблю заслужена  артистка України Галина Довбецька. Її ліричне сопрано, яке так ніжно проявилося в пісні «Квітка ромена» розчулило слухачів. Щедрі оплески рівнян отримала за виконання пісні «Цвіте терен» солістка оркестру Анна Лотиш.  Її сильний колоритний голос сприяв отриманню справжньої насолоди від її співу. Тепло відреагували глядачі на виконання пісні «Ніч, яка місячна…» молодого виконавця Сергія Пеньковця.

null
 Фото Віри Мельникової

Фольклорний гурт «Святовид» (керівник – Олександр Мордюк)  подарував глядачам оригінальну музичну композицію «Жайвір», в якій слухачі змогли вловити і спів пташок, і ніжну розмову гірського потічка, і голоси звірів. А енергійне, запальне попурі з народних українських пісень і танців лише через відсутності місця не покликало глядачів до жвавого танку. 

null
 Фото Віри Мельникової

Не залишили байдужими рівнян і оркестранти духових музичних інструментів, які  підкреслено харизматично виконав гурт «брас-бенд»  (керівник – Ярослав Музиченко).

Високу майстерність, (не перебільшу, якщо скажу), – віртуозність виконання протягом усього концерту продемонстрував оркестр під управлінням полковника Ігоря Петровича Биковського.

Гучними, теплими оплесками і вигуками «браво» рівняни дякували артистам-воякам, виказуючи побажання  за певний проміжок часу знову на рівненській землі побачити славний заслужений військовий художній колектив.

null
Фо Фото Віри Мельникової

Після концерту вдалося побесідувати з полковником Ігорем Леонідовичем Карпунем, представником військово-музичного управління Збройних Сил України. 

– Коли виникла ідея організації ось таких, вважаю, дуже  потрібних в наш час мистецьких турів? 

Сама ідея виникла ще в грудні минулого року. Вона пішла від лідера гурту «Шабля» Вови Гейзера. Він запропонував ідею залучити Заслужений академічний Зразково-показовий оркестр Збройних Сил України для популяризації українського мистецтва і підняття військово-патріотичного духу. Ми висунули пропозицію до Генерального штабу ЗС України і вона була схвалена та затверджена.

Ігорю Леонідовичу, я читала в прес-релізі, що ваш колектив уже побував майже в усіх куточках нашої країни. Скажіть будь ласка, кому адресуються ваші виступи, на якого глядача розраховані концертні програми вашого художнього колективу?   

– Ми виступаємо в провідних цивільних закладах культури України, які відвідує місцеве населення, а також військовослужбовці, які виконують або бойові завдання в районі проведення операції об’єднаних сил, або знаходяться в населених пунктах  їх постійної дислокації.  На мою думку, наші концерти мають велике позитивне значення для єднання цивільного населення і особового складу вояків. Це об’єднує людей у єдину українську родину.

Я бачу, що в оркестрі талановиті молоді люди у військовій формі. Хто вони? Це перевдягнені артисти чи справжні військові? 

(Ігор Леонідович посміхається.) Ну, що ви. Всі вони військовослужбовці. Служать за контрактом. Та водночас усі – професійні музиканти, артисти вищої категорії.

 

null
 Фото Віри Мельникової

До розмови долучається керівник, по-військовому – начальник Зразково-показового оркестру і художній керівник вищеназваного колективу полковник Ігор Биковський.

 – Ігорю Петровичу,  скільки років функціонує ваш колектив?

– Наш колектив був утворений ще у 1945 році. У 2015 році ми відсвяткували його ювілей – 70 річчя. 

– Яку роль відіграє для українського суспільства його концертна діяльність у наш час?

 – Наш художній колектив знаний і славетний, сьогодні забезпечує усі заходи на рівні Президента та на рівні Міністерства, бере участь у різнопланових  зустрічах з іноземними делегаціями  і урядовцями. 

Ігорю Петровичу, можна поцікавитись,  твори яких жанрів превалюють у репертуарі ваших виступів?

В основному ми популяризуємо нашу національну культуру: українську пісню, народні музичні композиції. Але на сьогодні у нас є твори і класичної музики (Чайковського, Рахманінова, Шопена, Баха, Бетховена), а також джазової музики.

  – А сучасну українську музику ви також популяризуєте? 

Обов’язково. Ось нещодавно, а точніше – тиждень тому в Києві відбувся концерт, де ми оприлюднили творчість сучасних українських композиторів, які пишуть малі й великі музичні твори.

null
 Фото Віри Мельникової

 

null
 Фото Віри Мельникової

Піднесена усім почутим і побаченим, повертаючись додому, думала:

– Яку ж велику, значущу справу роблять ці вояки-музиканти: музикою, піснею об’єднують воєдино у велику міцну державу-родину мешканців різних куточків України, налаштовують на патріотичні почуття, сприяють підняттю волі й духу нації у боротьбі з агресором.

Мимохіть пригадався легендарний фільм Леоніда Бикова «У бій ідуть лише старі». З вуст капітана Титаренка до нас долинула сакраментальна фраза, яка особливо актуальна у наш час: «Кто сказал, что надо бросить песни на войне?  – После боя серце просит музики вдвойне!» 

null
 Фото Віри Мельникової



 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews