На Рівненщині стартувала щорічна акція «16 днів проти насильства»

25.11.2018 09:27   Джерело: RvNews
Опубліковано : Марта Білик

25 листопада – Міжнародний день боротьби з насильством над жінками, а 10 грудня – Міжнародний день з прав людини. І цей шістнадцятиденний період традиційно присвячують активізму проти насильства.

У рамках проведення в області Всесвітньої акції «16 днів проти насильства» в Рівненській ОДА провели круглий стіл. Обговорити актуальні проблеми зібралися представники соціальних установ, громадських організацій, юристи, поліція та освітяни.

«Подолання і запобігання насильства над жінками складна проблема, яка потребує комплексного підходу. Тут не достатньо зусиль лише органів влади, потрібно разом з нашими соціальними партнерами вирішувати це питання заради ліквідації такого ганебного явища», - зазначив директор департаменту соціального захисту населення ОДА Олексій Шамак.

Як розповів директор Рівненського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ананій Бучак, за 9 місяців цього року до підрозділів центру надійшла інформація стосовно 564-х сімей з проблемою насильства.

«Після оцінювання ситуацій в цих родинах, 253 з них ми поставили на облік, що складає майже половину усіх обстежених сімей. Таке становище складається через несвоєчасне інформування про випадки насильства. Майже у 70% інформація надходить із запізненням на 1-3 місяці, а не протягом трьох днів, як передбачено законом. Як результат, проблема вже стає не актуальною», - зазначив Ананій Бучак.

Разом з тим, в деяких районах ситуація дещо покращується. Зокрема, через утворення мобільної бригади соціально-психологічної допомоги.

На базі Дубенського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді такий підрозділ утворили у рамках підписання меморандуму про співпрацю між обласним центром соцслужб та Міжнародним благодійним фондом «Українська фундація громадського здоров’я». До складу мобільної бригади входять психолог та 2 соціальних працівники, які надають послуги у місті Дубно, Дубенському районі, частині Радивилівського та Млинівського районів. Майже за місяць підрозділу вдалося виявити 45 людей, які потребували допомоги. Крім того, бригада проводить просвітницьку роботу.

За словами Ананія Бучака, наступного року планують створити як мінімум ще одну мобільну бригаду, яка працюватиме у північних районах.

Для тих, хто стикнеться з насильством і змушений буде на деякий час вберегтися від кривдника, у Рівному створюють додаткове відділення на 16 чоловік на базі центру соціально-психологічної допомоги. Там люди матимуть прихисток у будь-який час доби.

За результатами круглого столу його учасники розроблять резолюцію, яка включатиме пропозиції щодо профілактики, запобігання та протидії насильству. Зокрема, внесення змін в існуючі програми з метою утворення мобільних бригад, проведення профілактичних зустрічей з батьками у школах та просвітницьку роботу.

Прес-служба РОДА


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews