Людмила Марчук

Людмила Марчук

журналіст, публіцист, блогер.

Історичний день: парламент України схвалив запровадження воєнного стану

Це стосуватиметься десяти прикордонних областей України в декількох областях на 30 днів – з 28 листопада по 28 грудня.

26.11.2018 22:30   Джерело: RvNews
Автор : Людмила Марчук

Сьогодні Верховна Рада України підтримала введення воєнного стану в прикордонних областях України, які розташовані на межі з Росією терміном на 30 днів. Це Вінницька, Луганська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Чернігівська, Херсонська, а також внутрішні води Керченської акваторії.

Петро Порошенко підтримав рішення про введення воєнного стану в Україні в результаті атаки Росії 25 листопада на кораблі ВМС України.

У Верховній Раді 26 листопада скликали й провели позачергове засідання, в ході якого народні депутати розглянули цю пропозицію. Розгляд був дуже бурхливим, оскільки питання і справді було непростим. Адже запровадження воєнного стану передбачає обмеження ряду свобод, на чому й акцентували увагу депутати. Особливо про це голосно заявляла Радикальна партія Олега Ляшка, заблокувавши рішення парламенту на кілька годин. Юлія Тимошенко висловилася за воєнний стан взагалі, але не перед виборами. Схожу позицію можна було почути від «Самопомочі», опозиційного блоку та інших фракцій.

Проте після виступу  Президента, а виступ був сильним, Верховна Рада дала 276 голосів за запровадження воєнного стану. Проголосували й ті, котрі виступали проти. Воєнний стан запроваджено на 30 днів – з 28 листопада по 28 грудня 2018 року, щоб жодним чином не порушити початку передвиборчої кампанії. Тобто Президент переміг шляхом застосування дипломатичної тактики. Передусім він сказав про загрозу, яка реально нависла над Україною. Сказав про історичність цього рішення.  Що війна сьогодні увійшла в другу фазу і що він як Головнокомандувач переконаний, що атака на українські кораблі 25 листопада не є випадковою. Що це провокація повномасштабного нападу.

Президент змінив рішення: спершу була пропозиція прийняти воєнний стан на 60 днів. Проте прийняли на 30. В Указі Президент не передбачає жодного заходу, що передбачає порушення прав людини. Не планується повної чи часткової мобілізації. Президент запевнив, що це станеться лише у випадку наземної агресії. Ще Президент наголосив, що воєнний стан не означає оголошення війни.

null

Напередодні вдень під Верховною Радою з вимогою ввести воєнний стан та розірвати договір України і Росії про користування акваторією Азовського моря і Керченською протокою зібралися активісти.

Перед винесенням Законопроекту до парламенту, його обговорили на парламентському комітеті з нацбезпеки, де підтримали законопроект про введення воєнного стану в Україні. 

Сьогодні з приводу ситуації в Азовському морі з нападом на українські кораблі, негайно скликали Раду безпеки ООН, де більшість країн висловили занепокоєння та засудили дії Російської федерації.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews