Віра Мельникова

Віра Мельникова

Філолог, письменниця, член літоб’єднання «Наше коло» при НСПУ, блогерка

Митець, поцілований Богом – бенефіс Олексія Заворотнього відбувся в Рівному

27.11.2018 23:00   Джерело: RvNews
Автор : Віра Мельникова

Живуть серед нас люди, котрі своїм народженням «приречені» збагатити людство знаннями, прикрасити світ своїм талантом. Бути світочами на Землі – їхня місія і покликання. 

Днями у Рівному відбувся бенефіс нашого земляка, заслуженого артиста України Олексія Заворотнього з нагоди його 70-річного ювілею. Це знана, видатна у нашім краї особистість. 

null
Олекса Заворотній в ролі Тараса Шевченка. Фото з родинного альбому

 

null
Олексій Заворотній з актрисою Галиною Цьомик. Фото Віри Мельникової

«Поцілований Богом у тім’ячко», – так колись говорили старі люди про таких, як Олексій Тимофійович. Він талановитий актор, драматург, кінорежисер, професор, член Національної спілки театральних діячів України, член Національної спілки письменників України, почесний член «Просвіти» імені  Т. Шевченка. Пише вірші, сценарії, драматичні твори. А його моновистави за творами Т. Шевченка і Івана Драча  «Чорнобильська мадонна» демонструвались у Києві, Полтаві, Львові, Рівному, а також на малій батьківщині автора Сахновщині  (Харківська область). 

null
О. Заворотнього вітає "Просвіта". Фото Віри Мельникової

На сцені  Рівненського облмуздрамтеатру з великим успіхом відбулися перегляди п’єс «Кому потрібне чуже горе?», «Срібне весілля», «Красива ти, квітка» та інші.

null
Після вистави у Коршеві.  Фото з родинного альбому

Олексій Заворотній –  засновник  народного театру «Ярило», а також організатор експериментальних студентських та шкільних театрів: «Світовид», «Чародій»,  Мельпоменята».

У поетичному доробку митця збірки віршів «Для чого я живу?» та «Вогонь душі». Частим гостем він буває на радіо і телебаченні. І не лише в Рівному, але й у інших містах України. Не раз читав літературні твори на Національному радіо «Промінь».   Олексій  Заворотній знявся більше як у десяти фільмах. А за роль Нестора Махна був нагороджений Дипломом вищої театральної нагороди Придністров’я  «Січеславна – 2003» в номінації – «Найкраща чоловіча роль».

null
Фото Віри Мельникової

Актор і режисер є лауреатом премії ім. Лесі Українки, Нобельської премії, лауреатом кінофестивалю « КІТИ», дипломантом багатьох фестивалів і конкурсів читців.

Художник слова, актор, сценарист, популяризатор театрального мистецтва, а ще – талановитий режисер-постановник художніх фільмів: «Назар Стодоля» за однойменним твором Тараса Шевченка, «Бурштинова казка у новорічну ніч» (ідея та сценарій Віктора Булиги), фільм, який приніс нагороду – «Приз глядацьких симпатій».

null
Фото Віри Мельникової

Є в доробку митця і короткометражні фільми: «Щоб люди знали правду», «Збережи кохання» (за власним сценарієм), "Поліська повстанка" (автор та виконавиця Ірина Баковецька-Рачковська). За книгою Наталії Негребецької «Дороги долі» Олексієм Тимофійовичем був поставлений шестисерійний художній фільм «Пам’ятаймо!». Разом з письменником Степаном Бабієм та режисером Василем Рябунцем пан Заворотній створив три відеофільми про Тараса Шевченка, прем’єра яких відбулася на рівненському телебаченні.

null
Ювіляра вітають брати Булиги. Фото Віри Мельникової

Олексій Тимофійович  Заворотній зробив вагомий внесок також у наукову і педагогічну скарбницю знань: а це понад 30-ти наукових праць, він є автором навчальних посібників «Грані педагогічної майстерності», «Мистецтво живого слова», «Психофізична техніка та тренінг актора», «Робота режисера над п’єсою та виставою» та інших.

З нагоди ювілейної дати –  70-річчя від дня народження українського митця Олексія Тимофійовича Заворотнього, заслуженого артиста України, педагога, поета, драматурга, режисера  24 листопада в Рівненській обласній науковій бібліотеці відбувся літературно-художній вечір «Я такий, який є – Олексій Заворотній». 

null
Вітання ведучої свята. Фото Віри Мельникової

Відкрила вечір організатор і ведуча працівник  бібліотеки Галина Споденюк. Громада отримала благословення на проведення заходу від священнослужителя отця Сергія з побажанням ювілярові здоров’я і подальшої плідної творчої праці.  Мелодійною грою на скрипці розпочала урочистість Софія Пшебильська – юне дарування з музшколи №1 ім. Лисенка. А  дует «Фантазія»  у складі викладачки  Оксани Войтович (скрипка) і Олександра Шавардака (фортепіано) зачарував багатьох присутніх і самого ювіляра улюбленою ретро-мелодією – «Besame  Mucho».  Ведуча  вечора  пані Галина  розповіла  про життєвий шлях пана Заворотнього, про його вагомі творчі здобутки.

Краєзнавець Микола Федоришин поділився своїми  спогадами про багаторічну співпрацю з винуватцем урочистої події, зауваживши  про те, що Олексій Тимофійович завжди був відповідальною і працелюбною людиною. Його п’єса «Таємниця Клеванського замку» була поставлена  в народному театрі.

Щиро привітали митця з визначною датою просвітяни міста. Голова Рівненського обласного об’єднання «Просвіта» ім. Т. Шевченка Іван Вєтров розповів про широку культурну діяльність митця, про його багаточисельні виступи на концертах, у навчальних закладах, перед українськими вояками. Чудовий букет червоних троянд і щойно видана книга «Просвітянське століття Рівненщини» були піднесені ювілярові від гідних шанувальників його таланту.

З добрими словами подяки за плідну діяльність пана  Олексія виступили перед поважним зібранням Михайло Борейко та Євгенія Гладунова, актриса Тамара Білоус прокоментувала фільм  про засновницю нашого міста княгиню Марію Несвицьку, який був поставлений за сценарієм її чоловіка Івана Білоуса, де Олексій Тимофійович зіграв роль князя Островського.

Музикант, композитор, педагог Тетяна  Леус  подарувала ювілярові  пісню  «Синьоока Волинь» на сл. М. Островського. Назар Волощук щиро подякував  актору та режисеру за корисну співпрацю і у подарунок зіграв на бандурі чудову українську мелодію та заспівав пісню «Ой літав орел…»

Привітати  колегу, свого партнера з кінематографічної справи завітав Андрій Пастушенко – поет, композитор, професор Інституту  мистецтв РДГУ, заслужений працівник культури України, Голова Рівненського обласного відділення Національної всеукраїнської музичної спілки.

Присутні у залі мали змогу подивитись режисерську роботу О. Заворотнього – уривки з шестисерійного фільму «Пам'ятаймо!..» за книгою спогадів Н. Негребецької «Дороги долі». Автор музики – Андрій Пастушенко.

Світлий позитив  в атмосферу вечора внесли своїм виступом-привітанням. брати Булиги. Зокрема, Віктор Булига  розповів про те, як в творчому тандемі з сьогоднішнім ювіляром народжувався фільм «Бурштинова казка в новорічну ніч».

Олексій Заворотній  є членом-кореспондентом та академіком Академії культурної спадщини українського козацтва, має козацький чин Генерала-хорунжого.  На гостини до ювіляра  прибув сам Головний отаман Міжнародного Союзу Козацтва в Рівненській  області  Генерал армії Микола Паліюк, який палко привітав ювіляра, побажавши йому міцного здоров’я і козацького довголіття.  

Гарні слова на адресу свого чоловіка прозвучали з вуст дружини ювіляра пані Олесі. Вона подякувала долі за те, що з нею поруч все життя крокує саме цей чоловік – надійний, уважний, люблячий, відданий своїй справі. Пані Олеся побажала своїй «половинці» доброго здоров’я, творчого натхнення на здійснення усіх  життєвих планів.

Свою шану талановитій людині висловили: заслужена артистка України Галина Цьомик; поет, журналіст, публіцист Микола Береза; рівненська письменниця Лідія Рибенко; літераторка Любов Ярмолюк; просвітянка Тетяна  Піяр; педагог-фольклорист Раїса Цапун; працівник культури Кузьма Парух та інші присутні на святі актори, друзі, студенти та просто поціновувачі різноманітного таланту бенефіціанта…

Олексій Заворотній, як колись говорив український класик Григорій Сковорода, «сродною» працею, всеплодющою діяльністю довів мудру, але просту життєву істину: «Пізнавай себе, а пізнавши, удосконалюй себе», що і підтвердив своїм власним  життям, в якому була і є наполеглива творча праця.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews