Рівненським автолюбителям на замітку: «зимові» поради для безпечного руху

03.12.2018 16:23   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська

Мінлива погода взимку вимагає більшої уважності на дорогах та відповідного оснащення автомобільного транспорту, тому  щоб ваше авто зустріло зиму в повній бойовій готовності, прислухайтеся до простих, але слушних та дієвих порад.

Екіпірування. Щоб ваше авто зустріло зиму в повній бойовій готовності в зимовий період необхідно: поміняти гуму, запастися морозостійкою рідиною для омивача скла, перевірити працездатність гальмівної, паливної й ходової систем та справність світлотехніки й електрики. Чистота автомобіля має також дуже важливе значення, а саме чистота світлових пристроїв та скла, адже вони забезпечують видимість.

Своєчасно міняйте шини на зимові. Згідно з правилами дорожнього руху заміну літньої гуми на зимову рекомендується з 1 жовтня до 1 травня. Не використовуйте її понад три роки, з часом вона припиняє якісно виконувати свої функції.

Слідкуйте за прогнозом погоди, адже взимку бувають моменти, коли краще на дороги не виїжджати взагалі. Наприклад, «крижаний» дощ та утворення ожеледі на всій поверхні дороги. Якщо ж така погода зненацька застала вас в дорозі або можливості перечекати негоду немає, їхати треба на маленькій швидкості та максимально обережно.

Якщо занесло на повороті - кермо потрібно крутити в бік заносу, повернувши  голову в сторону скерування автомобіля. Якщо занесло на прямій ділянці дороги, потрібно спочатку зробити швидкий і різкий рух в бік заносу, а потім ще кілька невеликих поворотів кермом вліво-вправо, допоки машина не стабілізується.

На зимовій слизькій дорозі рулити потрібно максимально м’яко та плавно, повертаючи кермо на мінімально можливий кут. При заносі рулити рішуче та різко, обриваючи занос. 

Потрібно правильно здійснювати повороти взимку. Перш за все, потрібно зменшити швидкість, а наступним кроком зробити меншим кут повороту керма.

Не забувайте, що перед поворотами, світлофорами, перед коліями, заїздами у двори, на мостах та інших ділянках в зимову пору року утворюються слизькі місця. Тому починати гальмувати потрібно заздалегідь.

На незавантажених ділянках дороги робіть для себе та свого автомобіля міні-тести для перевірки роботи гальм та якості зчеплення коліс з дорожнім покриттям. Найбільш ефективніше – гальмування двигуном.

Стиль водіння взимку повинен бути спокійнішим, плавнішим, важливо зберігати оптимальну дистанцію. Враховуйте, що автомобілі перед вами можуть втратити зчеплення на слизькій дорозі. Уникайте перелаштувань між смугами руху та різких рухів. Через необережність можна втратити управління.

Важливий момент – враховуйте тип приводу автомобіля, адже в залежності від цього автомобіль у незвичайних ситуаціях може вести себе по-різному.

Не будьте занадто самовпевнені за кермом і на посипаній дорозі, адже піщана суміш може лежати нерівномірно.

Виїжджайте на роботу раніше, адже взимку затрати часу на дорогу значно більші. 

Будьте уважними не на 100%, а на всі 200%.

Щоб уникнути ДТП та убезпечити своє життя й пасажирів з пішоходами, насамперед, потрібно керувати повільно та акуратно, не забуваючи про основи безпеки дорожнього руху та дотримуватися ПДР.

За матеріалами http://avto-trade.com.ua 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews