Юні радивилівці завітали в Страсбург

04.12.2018 19:30   Джерело: RvNews
Опубліковано : Яна Замкова

Учні Радивилівського НВК «Школа №1-гімназія»  стали переможцями Х Міжнародного телефестивалю «Дитятко» в номінації «Місцеве самоврядування – це ми!» та взяли участь у  Світовому форумі демократії – 2018, який проходив у Страсбурзі з 19 до 22 листопада, інформує сайт «Освіта Рівненщини».

 Програма візиту була цікавою та насиченою. Впродовж першого дня  школярі побували на відкритті та дискусійних панелях форуму, тема якого цього року стосувалася питань гендерної рівності та боротьби проти всіх форм насилля щодо жінки.

Цього ж дня переможці фестивалю «Дитятко»за круглим столом зустрілися із головою Ліги захисту прав жінок «Гармонія рівних» Олександрою Голуб, яка була Єдиним спікером на цьогорічному форумі від України та поспілкувалися із нею на тему виховання лідерських якостей у молоді, а також важливість освітніх закладів у цьому процесі. Перебуваючи у Страсбурзі, молодь поспілкувалася із Послом, Постійним представником України при Раді Європи Дмитром Кулебою. Діти запитували про шляхи подолання дискримінації, різницю та схожість між українцями та французами, нюанси роботи французьких шкіл та ті особливості місцевої освіти, які можна запровадити у вітчизняній школі. На думку Дмитра Кулеби, схожості: смачна їжа та патріотизм. Відмінність: французи більш відкриті до світу. Щодо системи навчання, то у Франції вона побудована не на запам’ятовування, а на розумінні, де можна знайти необхідну інформацію, та здатності це зробити. Крім того, дітей навчають медіаграмотності й вони мають більше часу для відпочинку, ніж українські однолітки

 Також школярі відвідали Постійне представництво України при Раді Європи у Страсбурзі, відвідали Європейський суд з прав людини, де поспілкувалися із керівником українського відділу секції попереднього розгляду скарг Європейського суду з прав людини Дмитром Третяковим, який розповів українським школярам про історію створення суду та його основні завдання. Наразі в ЄСПЛ на розгляді знаходиться понад 7,5 тисячі справ, з яких 4,5 тисячі стосуються Донбасу та Криму. За словами Дмитра Третякова, Україна займає третє місце серед країн за кількістю позовів. Найчастіше українці скаржаться на порушення прав власності, порушення прав переселенців. Третина із усіх позовів стосується несправедливості судових розглядів.

Юнаки та дівчата побували в Європейському молодіжному центрі. Це один з двох молодіжних центрів, який створено в Раді Європи, ще один діє в Будапешті. Мета цього центру – створити єдину платформу для спілкування молоді, громадських організацій. Центр надає навчальний простір для молоді, працює за системою неформальної освіти. Крім того, школярам розповіли про програми, стажування та інші можливості для української молоді в рамках роботи молодіжного центру. Такі Молодіжні центри у ЄС фінансуються завдяки підтримці Ради Європи, спонсорських коштів та із місцевих бюджетів.

Також українські школяри відвідали Будинок підлітків. Teen House – це місце, де кожну дитину та молоду людину віком від 11 до 25 років вислухають, нададуть консультацію чи необхідну підтримку. Фахівці допомогають кожному, хто звертається за підтримкою, знайти відповіді на свої питання чи вирішення проблеми з будь-яких напрямків: психологічної підтрики, соціальних, освітніх чи юридичних питань, тощо. По всій Франції відкриті спеціально оформлені кімнати (Будинки підлітків), де будь-яка дитина, батьки можуть отримати безкоштовну консультацію та допомогу від фахівців більш як 50 професій.

Поза зустрічами, дискусіями та інтерв’ю переможці «Дитятка»  мали й  розширену пізнавальну програму, яка дозволила у стислий час познайомитися зі Страсбургом та його історією. Подорожуючи Страсбургом на водному трамвайчику, завдяки аудіо супроводу  школярі дізналися  про історію міста, Воронячий міст, Рибний ринок,  про Малу Францію та Марсельєзу, яка була написана у Страсбурзі як марш революціонерів, а зрештою стала гімном Франції.

Участь у подібних заходах, неоціненний досвід та знання, отримані під час поїздки,  сподіваємось, мотивуватимуть школярів для участі у нових проектах.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews