Жителям Рівненщини на замітку: які є вимоги та пільги військової служби за контрактом

07.12.2018 09:01   Джерело: RvNews
Опубліковано : Марта Білик

На військову службу за контрактом до рядового, сержантського і старшинського складу приймаються: громадяни призовного віку, які мають вищу, професійно-технічну, повну або базову загальну середню освіту і не проходили строкової військової служби; а також військовозобов’язані та жінки, які не мають військових звань офіцерського складу, з відповідною освітою та спеціальною підготовкою.

Вік для прийняття кандидатів на військову службу за контрактом становить від 18 до 40 років (граничний вік прийняття в особливий період збільшується до 60 років для чоловіків, для жінок – до 50 років).

На військову службу за контрактом приймають якщо:

1.За станом здоров’я кандидат на військову службу придатний за медичними показниками та показниками профвідбору.

2.У претендента на проходження військової служби відмінна фізична підготовленість та психологічна стійкість.

3.Є загальноосвітній рівень.

4.Присутня мотивація до військової служби.

5.Сформований рівень ідейних цінностей, моральних та професійних якостей.

6.Немає судимостей та скоєння тяжких злочинів.

Для громадян України, які вперше прийняті на військову службу за контрактом, терміни військової служби наступні:

– військовослужбовці, прийняті на посади рядового складу – строк на 3 роки;

– військовослужбовці, прийняті на посади сержантського і старшинського складу – строк від 3 до 5 років залежно від згоди сторін;

– особи, які приймаються на військову службу за контрактом у період з моменту оголошення мобілізації до часу введення воєнного стану (настання воєнного часу) або оголошення рішення про демобілізацію – строком на 6 місяців.

Особливості контрактної військової служби для жінок

Вік: від 18 до 40 років (граничний вік призову для жінок збільшується до 50 років на час особливого періоду).

5 кроків до контрактника

Крок 1: Прийти до свого районного військового комісаріату та більш детально дізнатися про військову службу у Збройних Силах України. Відвідати військову частину, яка зацікавила та дізнатися про майбутню службу та обрану спеціальність.

Крок 2: Подати усі необхідні документи.

Крок 3: Пройти медичне обстеження, професійний та психологічний відбір.

Крок 4: Підписати контракт, пройти курс навчання за обраною спеціальністю в військових навчальних центрах.

Крок 5: Прийти до обраного місця служби та пройти військову службу за отриманою спеціальністю.

Пільги для військовослужбовців-контрактників

  1. Грошове забезпечення

Грошове забезпечення військовослужбовця залежить від займаної посади, військового звання, кваліфікації, терміну проходження військової служби. Наразі грошове забезпечення осіб рядового складу становить від 7000 гривень, сержантського складу – від 8300 гривень і вище.

Раз на рік надається: матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань у розмірі місячного грошового окладу (якщо є для цього відповідні підтверджуючі документи). Крім того, надається грошова допомога на оздоровлення у разі надання щорічної відпустки, у розмірі місячного грошового забезпечення.

Разом з тим, при переїзді до нового місця військової служби в інший населений пункт виплачується грошова допомога у розмірі 100% місячного грошового забезпечення на військовослужбовця та 50% місячного грошового забезпечення на кожного члена сім’ї.

  1. Отримання житла за рахунок держави

Особи, які проходять військову службу за контрактом і не перебувають у шлюбі, можуть розміщуватися в спеціально пристосованих казармах у військовій частині, а сімейні – у сімейних гуртожитках. Військовослужбовці, які мають вислугу в 20 років і більше, мають право на отримання постійного житла.

  1. Інші привілеї

Забезпечення військовослужбовців за контрактом безкоштовними обідами у робочі дні (або за бажанням грошовою компенсацією у розмірі вартості набору продуктів на приготування обіду).

Безоплатна медична допомога у військово-медичних закладах охорони здоров’я.

Право на санаторно-курортне лікування та відпочинок у санаторіях, будинках відпочинку, пансіонатах і на туристських базах Міністерства оборони України (один раз на рік).

Отримання освіти у вищих навчальних закладах (вищих військових навчальних закладах) без відриву від проходження військової служби (за заочною формою навчання).

Право на пенсійне забезпечення незалежно від віку в тому разі, якщо на день звільнення зі служби вислуга становить 25 років і більше або за наявності трудового стажу 25 років і більше, з яких не менше ніж 12 календарних років і 6 місяців становить військова служба.

За матеріалами Рівненської юстиції


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews