«Андріївські вечорниці» у форматі фольклорного дійства відбулися в бібліотеці (Фото)

14.12.2018 16:21   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська

З-поміж зимових свят чи не найвеселішим та найочікуванішим є свято Андрія Первозванного, яке відзначаться ще з часів Київської Русі. "Андріївські вечорниці" у форматі фольклорного дійства відбулися в Рівненській обласній бібліотеці для молоді. 

Дух родинного затишку та домашнього вогнища створила сама зала, оформлена у вигляді української світлиці з необхідними атрибутами: вишитими рушниками та скатертинами, домотканими ходниками, глиняним посудом та домашнім начинням. На учасників чекали український колорит, сюрпризи та позитивні емоції. Господиня заходу повідала присутнім про походження свята і всі занурились в загадкову атмосферу вечорниць. Одне – знати про досвітки з розповідей бабусь, а зовсім інше – особисто відчути красу давніх обрядів.

Вечір продовжувався і розваги були на будь-які смаки. А яке ж свято без ігор? Присутні брали участь у веселих та цікавих конкурсах, розважалися та слухали кумедні історії. Гостей порадували майстер-класом з ліплення вареників з різною начинкою.

А які веселощі розгорнулися навколо обрядового хлібу − Калити. Господині спекли великий круглий корж з діркою посередині, на якому висікли нехитрий орнамент. Калиту підвісили на червоній стрічці високо на коцюбі, а хлопці на кочерзі, а дівчата на рогачі навипередки стрибали та її відкушували. Справа була непроста, адже все супроводжувалось жартами та різноманітними витівками. Врешті-решт Калиту розділили на шматки та роздали всім гостям.

Інтриги святу додали ворожіння, які допомогли майбутнім нареченим дізнатися про дівочу долю, свого судженого та підгледіти майбутнє. Учасниці ворожили на різних предметах та знаходили в полотняній торбинці персні, шматок хліба, нитки, ляльку тощо. А от чи збудеться бажане, покаже час. Було гамірно та весело, дзвенів сміх та лунали жарти, і жоден з присутніх не нудьгував. Всі відчули атмосферу справжнього українського життя та особливості цього свята.

За матеріалами методичного відділу РОБМ.

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews