Сталося! У Києві відбувся Об'єднавчий Собор Української православної церкви

Делегація з Рівненщини дочекалася історичного рішення

15.12.2018 23:20   Джерело: RvNews
Опубліковано : Людмила Марчук

Ранок 15-го грудня. Тисячі людей у столиці на площі перед собором Святої Софії, де має відбутися Об'єднавчий Собор Української православної церкви.

На історичне рішення чекає й чисельна делегація з Рівненщини.

null
Делегація з рівненщини. Фото з сайту РОДА

У ці хвилини на Софіївську площу прибув Президент України Петро Порошенко. Він емоційно спілкується з людьми, які чекають початку Об’єднавчого Собору щодо створення Єдиної помісної церкви.

І от сталося. Об'єднавчий собор у Києві обрав главу помісної української православної церкви в суботу, 15 грудня. Ним став єпископ Української православної церкви Київського патріархату Епіфаній. Голосування було таємним і проходило в два тури.

null
Епіфаній. Новообраний глава Української помісної православної автокефальної церкви. Фото з відкритих джерел

На Софійській площі Президент України Петро Порошенко оголосив про створення Української помісної православної автокефальної церкви і представив її главу.

"Вітаю всіх із утворенням Української помісної автокефальної православної церкви, яке щойно сталося у Святій Софії",  сказав президент, звертаючись до людей, які зібралися біля храму Св. Софії.

null
Фото з сайту РОДА

6 січня 2019 року обраному Предстоятелю Української помісної церкви на Фанарі після спільного служіння Божественної літургії Вселенський патріарх Варфоломій передасть томос про автокефалію.

Як повідомляє "Обозреватель", в  Московському патріархаті різко відреагували на результати Собору та заявили, що канонічне значення його проведення, як і результати, "дорівнюють нулю".

Крім того, в УПЦ МП порівняли участь двох своїх архієреїв в обранні глави помісної церкви зі зрадою Христа його апостолом Юдою.

Зі свого боку представник РПЦ "пошкодував" українців через проведення Собору, назвавши їх нещасними.

Довідково: Митрополит Епіфаній (в миру — Сергій Думенко) до об'єднавчого собору був митрополитом Переяславським і Білоцерківським Української православної церкви Київського патріархату. Постійний член Священного Синоду, член церковної ради і голова Синодального управління у справах духовної освіти УПЦ-КП, намісник Свято-Михайлівського Видубицького монастиря Києва.

 У соціальних мережах українці радісно вітають одне одного із тим, що Об'єднавчий Собор Української православної церкви відбувся та обрано предстоятеля Української церкви.

«Історична подія! Україна має свою єдину помісну православну церкву. Сьогодні її створили у Святій Софії, обрали очільника Митрополита Київського і всієї України Єпіфанія. Молодого освіченого і прогресивного послідовника патріарха Філарета.
Ми, українці, і справді стаємо іншими, кращими, прогресивними, добрими і люблячими.
Цю історичну подію наближали крізь роки тисячі людей. Дякуємо духовенству, які розвивали православ'я та виявили мудрість і зробили об'єднання можливим. Дякуємо усім хто проявив мудрість, державницьку позицію та підтримав об'єднання. Дякуємо всім політикам та державним діячам, які максимально сприяли наближенню цього історичного дня, - Президенту, Уряду, Парламенту, місцевим радам та державним адміністраціям. Дякуємо всім вірянам, які щодня підтримували це єднання. 
Україна справді стає єдиною. Україна стає сильною, незалежною державою! Коли ми єдині - ми сильні і духовно, і економічно, і геополітично. 
Дякуємо Господу за цей історичний день! Любимо Україну!
Робіть добро!» - написав на своїй сторінці у Фейсбуці Роман Шустик, головний лікар Рівненського обласного діагностичного центру.

 

 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews