На Рівненщині прийняли збалансований бюджет

16.12.2018 06:23   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська
 Під час останньої в цьому році сесії обласної ради депутати проголосували за бюджет області на 2019 рік.

Проект документа підтримали 50 із 57 присутніх на сесії депутатів. Його протягом кількох місяців розробляли фахівці структурних підрозділів Рівненської ОДА.

Загалом бюджет не викликав питань у депутатів, а єдиною правкою, яку внесли на сесії, стала пропозиція голови ОДА Олексія Муляренка. Вона стосувалась того, аби передбачити не 1,7 млн грн, а вже 2,6 млн грн. на  виплату заборгованості перед працівниками комунального підприємства Міжнародний аеропорт «Рівне».

Загалом бюджет області складає за доходами 7 153, 6 млн грн. В тому числі загальний фонд  - 6 535,7 млн грн, спеціальний фонд – 617,9 млн грн.

Власні доходи загального фонду складуть 776,4 млн грн. і заплановані зростом на 10% порівняно з фактичними надходженнями поточного року.

Обсяг субвенцій з державного бюджету по загальному фонду, в тому числі освітня, медична, соціальні субвенції, будівництво амбулаторій, складає 5 049,8 млн грн.

Обсяг субвенції спеціального фонду бюджету на будівництво та реконструкцію, ремонт і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення та доріг комунальної власності передбачає 351 млн грн. (або ріст порівняно з минулим роком на 25%).

Видатки обласного бюджету у наступному році - 7 150, 8 млн грн.

«Обсяг за видатками відрізняється, але загалом бюджет збалансований, тобто доходи рівняються витратам, бо ж іще додається кредитування, а це близько 3 млн грн», - каже голова ОДА Олексій Муляренко.

Бюджет-2019 має соціальне спрямування, захищені видатки складають 90% від всього об’єму.

Видатки на утримання соціально-культурної сфери становлять понад 2 мільярди грн., або 31% всіх видатків бюджету.

Позитивом є те, що винайдено можливість збільшити порівняно з 2018 роком норму на придбання медикаментів та продуктів харчування на 1 хворого в день в обласних закладах охорони здоров’я. Ці суми збільшили в два рази і на це спрямовано медзакладам додатково 14,3 млн грн.

Як вже зазначалось, на погашення заборгованості по зарплаті працівникам  аеропорту заклали 2,6 млн грн., а також було внесено зміни до Програми розвитку аеропорту, тож на 2019 рік сума можливої фінансової підтримки складе 15 млн грн.

Також передбачені кошти для регіональних програм це, наприклад, обласна комплексна програма енергоефективності  - обсягом трохи менш як 21 млн грн.

В тому числі на фінансування енергозберігаючих заходів установам і закладам - 15 млн грн. та на відшкодування відсотків за кредитами, залученими населенням на впровадження енергозберігаючих заходів - 5,8 млн грн.

На програму оздоровлення та організацію відпочинку дітей які потребують особливої соціальної уваги та підтримки передбачено - 7,5 млн грн.

На  Проведення щорічного обласного конкурсу проектів розвитку територіпльних громад області - 2 млн грн.

На виконання програми розвитку малого і середнього підприємництва - 1,1 млн грн.

На програму підтримки фермерських господарств - 1,2 млн грн.

Програма розвитку агропромислового комплексу - 500 тис грн.

На бюджет розвитку передбачили 50 млн грн., крім того 11,4 млн грн. передбачили на придбання обладнання в медичні заклади області.

За матеріалами прес-служби РОДА.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews