Віра Мельникова

Віра Мельникова

Філолог, письменниця, член літоб’єднання «Наше коло» при НСПУ, блогерка

«Оберемок віршів і казок…» презентували в Рівненській обласній науковій бібліотеці

23.12.2018 09:10   Джерело: RvNews
Автор : Віра Мельникова

20 грудня в Рівненській обласній науковій бібліотеці відбулася презентація чудової книжечки для дітей  «Оберемок віршів і казок від рівненських письменників». На святі книжки були присутні автори книжки – літератори Рівненщини, третьокласники з Рівненської  школи №1, їхні батьки, вчителі, працівники бібліотеки.

Ведуча заходу - завідувачка  відділом мистецтва Анжела Хомедюк поздоровила дітей з новорічними святами, що наближаються, побажала усім доброго здоров’я, успіхів у навчанні і запросила їх якомога частіше навідуватись до бібліотеки.  

null
Фото Віри Мельникової

Цікаво і жваво відбувалося представлення нової книжки. Це вже другий колективний збірник письменників Рівненщини,  написаний для дітей. Перший вийшов у 2016 році, ініціаторами якого були письменники і журналісти Анна Лимич і Віктор Мазаний. Організатори заходу зуміли зробити справжнє дитяче свято: школярі спілкувалися з авторами віршів, грали у філологічні ігри, разом з поеткою-бардом Лідією Гольонко співали пісень, демонстрували сценки з ляльками Олени Медведєвої.  

null
Видавець Олег Зень, поетеса Неоніла Диб'як та художниця Ольга Карнова. Фото Віри Мельникової

Перед поціновувачами дитячого художнього слова виступили літератори Рівненщини, твори яких увійшли до збірника: Зоя Дідич,  Неоніла Диб’як, Лідія Рибенко, Лідія Гольонко, Олена Медведєва. Цікавими були розповіді про підготовку до видання вищеназваної книги редактора-упорядника Неоніли Диб’як та художниці Ольги Карнової, а також  видавця Олега Зеня.

Пані Неоніла розповіла про відбір, редагування та упорядкування потенційних друкованих творів, про специфіку праці з художником-ілюстратором пані Ольгою Карновою.

Змістовним, корисним і ненав’язливим у повчанні присутніх школярів був виступ рівненського письменника та журналіста Віктора Мазаного. Він у доступній формі говорив з молодшими школярами про серйозні речі: про самобутність і красу української мови, про збереження мови, про неприпустимість вживання в мові лайливих слів та слів-сленгів.

А поет, письменниця, журналіст Анна Лимич повідала юному зібранню про ідею створення першого збірника, редактором якого вона була, розповіла щемну історію про врятованих кошенят і «народження» віршів про тваринок.  

Окремо хочеться зазначити талант художниці-ілюстратора Ольги Карнової, котра своїми чудовими яскравими малюнками прикрасила видання. Кольорова гама світла, ніжна, малюнки динамічні, виразні, чуттєві. А ще – це наскрізне почуття гумору і вміння передати настрій і емоції героя твору. Великим плюсом є і те, що в книзі для дітлахів присутнє візуальне прищеплення маленьким українським громадянам почуття патріотизму та любові до національних символів: вишиванки, віночки, державний прапор.

null
Одна з авторів поетеса Зоя Дідич. Фото Віри Мельникової

Автори книги – літератори з власним, вже сформованим літературним почерком, із самобутньою природністю зображень життєвих реалій, зі знанням психології дитини. Власні життєві принципи, свою філософію етичні та моральні погляди на життя вони втілили у своїх творах.

Чи легко писати вірші для дітей? Я думаю, що ні. Адже автор повинен поринути у країну «Дитинство», окрім цього він повинен знати основні правила написання творів для дітей: образність, графічність, присутність елементів гри, близькість розташування рим, ліричність, мелодійність та інші.

 Відрадно констатувати, що усі автори впоралися з нелегким завданням. Адже дитина у своїх почуттях-сприйняттях непідкупна маленька особистість. І їй подобається, або не подобається авторський продукт. Вони, наші маленькі кумедні люди, – головні цінителі і судді. Бурхливими оплесками діти реагували на прочитані для них твори. Як кажуть, коментарі тут зайві!»    

null
Фото Віри Мельникової

Діти не переносять повчань, висловлюване повчання (мораль) завжди нудна й миттєво вилітає з дитячих вух. А дитяча книжка ненав’язливо формує цінності, світогляд і характер майбутньої особистості. Формується ставлення до навколишнього світу, реагування на добро і зло. Книги сприяють набуттю таких рис характеру як:  чесність і відвертість, повага до людей, а оповідання, казки, віршики виховують почуття обов’язку перед батьками і молодшими братиками й сестричками, навчають відповідальності за доручену справу, формують духовні цінності, найщиріші людські почуття – почуття патріотизму, любові до рідного краю.

Література – кращий, найрозумніший вихователь. І це добре розуміють рівненські письменники і поети. Своїм художнім влучним словом вони намагаються вплинути на розвиток дитини, щирим серцем вболіваючи, аби наступне покоління українців мало найкращі людські риси.

Подякуймо колективові  авторів, видавцеві книги «Оберемок віршів і казок», організаторам заходу за гарний новорічний подарунок нашим українським дітям,  побажаймо і надалі створювати літературні шедеври для малят і пропагувати українське художнє слово.

 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews