Анна Легка

Анна Легка

журналіст

Що краще – ялинка жива чи штучна?

25.12.2018 21:26   Джерело: RvNews
Автор : Анна Легка

Над цим питанням задумалися журналісти під час чергового прес-туру в Сморжівське лісництво, аби побачити, як вирощуються на плантаціях новорічні красуні. Багато хто із «захисників природи» спонукає купувати штучні ялинки – так, мовляв, ми вбережемо українські ліси від винищення. Однак екологи давно б’ють на сполох – пластикові ялинки небезпечні для навколишнього середовища, тому в Європі уже починають відмовлятися від них, надаючи перевагу справжньому дереву, розповідає  прес-секретар Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарств Світлана Горошко.

– Штучні ялинки можуть бути зручними і, як здається на перший погляд, екологічно чистими, але їх «екологічна вартість» – виміряна у викидах парникових газів і територіях, зайнятих під звалища – істотно перевищує їх переваги. Штучні ялинки виготовляють з полівінілхлориду, який може містити свинець або інші шкідливі токсини. І хоча штучну ялинку можна використовувати повторно, тривалість її життя все одно коротка. В середньому родина зберігає штучне дерево протягом п’яти-шести років, а потім воно йде на смітник, де і залишається, тому що воно не розкладається.

null
Фото Анни Легкої

Для порівняння, справжні дерева повністю підлягають вторинній переробці, і їх вирощують на місцевих плантаціях. Коли закидають, що зрубати ялинку – значить знищити ліс, заперечу. Лісівники спеціально вирощують ялинки для новорічних свят. Ми ж так само вирощуємо квіти, аби потім робити з них букети. І ніхто не говорить про згубний вплив на природу. Крім того, плантації не вирубуються повністю, ялинки товарного вигляду зрубують, або викопують для продажу, решта ж переростає в ліс. Потім плантацію новорічних ялинок створюють у іншому місці.

Головний лісничий Клеванського лісгоспу Петро Кусік проводить екскурсію до насаджень молодих ялинок:

У Сморжівському лісництві є десять гектарів, на яких вирощують новорічні ялинки. Загалом на Рівненщині є 132 гектари, на яких вирощують понад 600 тисяч новорічних ялинок. Цьогоріч посадили ще 160 тисяч саджанців на площі 22 гектари. Зараз надійшло близько 90 тисяч заявок на те, щоб придбати ялинку. По ялинки приїжджали і з Хмельницької, Херсонської та Чернігівської областей, – зазначає перший заступник начальника Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства Михайло Прокопчук.

– Сморжівське лісництво лише одне на Рівненщині з тих, що має спеціальну плантацію, на ній ми роками вирощуємо новорічні ялинки. Вона створена спеціально для того, щоб у передноворічні дні кожен зміг законно придбати собі святкове деревце. Ялинки продаємо у віці від шести років, тоді їхня висота сягає один метр. Придбати ялинку цього року можна від 73 гривень, все залежить від її віку та висоти. Головна ялинка Рівного теж родом із Сморжівського лісництва. Її вартість – майже 9 тисяч гривень.

null
Фото Анни Легкої

Тож, ялинку, як зрубану, так і в горщиках, можна цілком законно купити у спеціалізованих магазинах Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства «Лісовичок». Такі магазини є по області вздовж трас головного значення. Найближче до Рівного – це біля музею лісу, що в Костопільському районі. Можна, звісно придбати й на ринку, однак слід дивитися, чи є на ялинці спеціальні бирки, які кріпляться, щоб засвідчити, що ялинка не крадена.

Лісівники розповідають, що для того, аби ялинки не зрубували для збуту на чорному ринку, в кожному лісництві є спеціальні рейдові групи, які чергують цілодобово.

– На кожну зрубану ялинку чіпляють спеціальну бирку, яка свідчить про те, що дерево не крадене, а зрубане нами. За номером бирки можна перевірити, з якого лісництва  ялинка походить, яка її висота та приблизний вік. Цю інформацію можна перевірити на сайті Ukrforest.com, – розповідає Петро Кусік. Також він наголосив, що при купівлі ялинки на ринку не можна віддавати бирку продавцям.

– Бувають такі випадки, що продавці ялинок на ринку запевняють, що покупцям ця бирка не треба і просять її зняти. Вони, ймовірно, збираються прикріпити їх на незаконно зрізані ялинки. Проте, якщо працівники лісової охорони зупинять покупця з ялинкою, на якій немає бирки, то можуть виписати штраф як за крадене дерево, – розповідає Михайло Прокопчук.

Цьогоріч вперше в Україні лісівники Рівненщини розпочали акцію, відповідно до якої можна куплену в горщику ялинку повернути в лісгосп і компенсувати собі частину коштів, витрачених на її купівлю.

null
Фото Анни Легкої

Інженер лісових культур Клеванського лісгоспу Михайло Квятковський розповідає:

- Ялинки, які ми продаємо у горщику, спочатку ростуть на спеціальних розсадниках, осінню, коли закінчується вегетаційний період, ми ці ялинки пересаджуємо у горщики. Особливість таких дерев у тому, що коренева система знаходиться у ґрунті і є можливість потім їх висадити. На період свят необхідно слідкувати за тим, щоб ґрунт не пересох. А після свят можна винести ялинку на балкон або в якесь інше приміщення, вкутати горщик, щоб не перемерзла земля, і в такому стані залишити до весни, або повернути по акції і 75% від її початкової вартості ми повернемо назад. Однак при повернені має бути цілий горщик, не зрізана верхівка ялинки. Також обов’язково показати товарний чек, який видали при покупці ялинки, та не зірвана бирка. 

Щодо зрізаних ялинок, то догляд за нею теж не складний. Купивши ялинку, її не потрібно відразу вносити до теплої кімнати, аби не було різкої зміни температур. Підливати ялинку треба розчином води з цукром. Тоді вона не обсипатиметься.

Цьогоріч першим покупцем новорічної ялинки у Клеванського лісгоспу став Андрій Беля з Івано-Франківська.

– Я сам працюю у лісовій галузі. Вибрав у горщику, бо її весною просто можна висадити в парку, на алеї, на дачі. В горщику не ставив ніколи, бо не було потреби, адже сам займаюся посадкою лісу. Оце купив для родича. На Івано-Франківщинінині не ставлять зрубаних ялинок, зазвичай в горщиках. Ті люди, які живуть у приватних будинках, не купляють новорічні ялинки щороку, а садять біля будинку і прикрашають її. Такий варіант продажу ялинок хороший, так, може, двори будуть зелені. Подібну акцію – продаж ялинок у горщиках – проводять уже давно, але про неї мало інформують. Купивши ялинку в горщику, ви не переживатимете, що нанесли шкоду природі, і матимете живе, натуральне дерево на Різдвяні свята.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews