Віталій Тарасюк

Віталій Тарасюк

журналіст, репортер з Млинова

Заручниця комсомолу. Історія млинівчанки Ольги Струк

11.01.2019 23:31   Джерело: RvNews
Автор : Віталій Тарасюк

Цікаву історію розповів млинівчанин Павло Грицюк.

Його дружина – Ольга Петрівна Грицюк ( Струк) навчалася в 7 класі Млинівської середньої школи і була однокласницею майбутнього чоловіка. 4 січня 1952 року їй виповнилося 15 років і  почали її агітувати, щоб вступала в комсомол. Порадившись з батьками, дівчина категорично відмовилася це зробити. Однак старша піонервожата, відповідальна за цей напрям виховної роботи, після уроків почала зачиняти Ольгу в спортзалі, який знаходився в підвалі. Такі «виховні заходи» тривали кілька разів і голодна учениця сиділа в підвалі до вечора.

Зрештою, дівчина написала заяву про вступ до ВЛКСМ. Згодом отримала комсомольський квиток і хоча намагалася приховати його від батьків, вони, все таки, знайшли той документ. У хаті розгорівся небувалий досі скандал.

null

На фото: Ольга Струк - у другому ряду третя ліворуч

Комсомольська доля доньки особливо позначилася на батькові. Навчений воєнною і повоєнною дійсністю з догмами про те, що сила в того, хто має зброю, він постійно повторював:

- Нам пощастило виїхати з Польщі живими і здоровими, але тут через клятий комсомол нам буде кінець. Прийдуть хлопці з лісу і всі будемо покарані».

Якось ввечері батько взяв мотузку і намагався повіситися на бантині у хліві. На щастя, на ті прикрі миті нагодилася мама Ольги і врятувала чоловіка. Про те, як «допік» комсомол чоловікові, свідчила його волання до дочки:

 - Це все через твій комсомол!

Перелякана на смерть Ольга дістала комсомольський квиток і на очах у хатніх розірвала його і жбурнула у вогонь, що палав у плиті…

Згодом піонервожата виявила, що дівчина втратила квитка. Ольга виправдовувалася, мовляв,загубила.

А тоді почалося. Ситуацію ускладнив випадок, який стався незадовго до втрати Ольгою комсомольського квитка, коли восьмикласниця загубила документ. І хоч її батько був членом бюро райкому компартії, очолював велике підприємство  у Млинові, бідолашну ученицю «виховували по-ленінськи»: їй «вліпили» догану.

Аж раптом інцидент із втраченим важливим документом повторився і в Млинові це сприйняли як скандал районного масштабу. «Вірні ленінці» такого пробачити не змогли. І знову у школі збори, наїхало чиновників різного рангу. І взялися «виховувати» Ольгу Струк… А тут ще старша піонервожата не забарилася з реплікою:

- Гляньте! Вона у ліс дивиться!

І це дитина, яка під час операції «Вісла» виїхала з Польщі з батьками, опинилася аж у Херсонській області. Там пішла в перший клас, у другий ходила в Луцьку, коли сім’я втекла від холоду й голоду з Херсонщини. У третьому і четвертому навчалася у Муравиці, де за 2 роки батьків переселяли аж чотири рази. І ця дівчина, на думку піонервожатої, бандерівка!

Вердикт загальних зборів був одноголосним – виключити зі школи! Провчившись 6,5 років, дівчина опинилася на роздоріжжі: якихось півроку залишилося до випускного. Мама хотіла порозумітися із завідуючим районним  відділом освіти, але той наголосив, що нічим допомогти не може. Щоправда, запропонував довчитися в одній із сільських шкіл. Родина обрала Ужинецьку школу, де Ольга успішно навчалася впродовж 3 і 4 чверті, тобто аж до випускного.

Але історія з комсомолом на цьому не закінчилася. Під час навчання у Львівському фінансово-кредитному технікумі, на другому курсі Ольга Струк знову стала комсомолкою, бо й там був план. До слова, ця подія сталася напередодні чергової річниці  Жовтневої революції. Дівчину високого зросту та атлетичної статури відібрали в команду гімнасток, яка мала «розбавити» святкову колону на параді: дівчата виконували вправи з гімнастичними кільцями, проходячи повз трибуну, на якій красувалися партійні чиновники. Причому, спортсменки були в купальниках ( і це 7 листопада), а партбоси, звісно, в пальтах…

Залишається загадкою, як доблесні чекісти проморгали, що «бандерівка» знову носить комсомольського квитка - вони ж знали про кожного живого і мертвого навіть більше, як людина сама про себе… 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews