Як на Рівненщині відзначають День Соборності й 100 річчя Акту злуки

22.01.2019 10:40   Джерело: RvNews
Опубліковано : Людмила Марчук

Символічна акція приурочена Дню Соборності сьогодні, 22 січня, розпочалася на Рівненщині о 10-й годині на кордоні Корецького району Рівненщини й Новоград-Волинського району Житомирщини.

Ланцюг єдності утворюють делегації обох областей, які обмінялися короваями, «рушниками єднання», та розгорнули  20-метровий жовто-блакитний прапор. До акції долучені й керівники Житомирської та Рівненської ОДА.

Саме тут, на цьому місці 21 січня 1990 року відбувся перший, так званий «живий ланцюг» Акту злуки. До речі, цьогоріч Україна відзначає сторіччя цієї вагомої для нашого народу події. Урочистості розпочалися в столиці України на Софіївській площі, а на мосту Патона ланцюг єдності утворили тисячі представнів різних областей України.

Акція до Дня Соборності запланована і у Рівному. Об 11.40 святкова хода вирушить від майдану Магдебурського права до майдану Незалежності, у рамках якої відбудеться символічна акція єднання між майданом Незалежності та “З Україною у серці”.

О 13.00 в обласному муздрамтеатрі заплановане урочисте зібрання з нагоди відзначення Дня Соборності України.

Цього ж дня о 16.00 в обласному краєзнавчому музеї відбудеться урочисте відкриття інформаційно-просвітницької виставки стендів із історії Державного Герба України. Виставка також розповідає про різні варіанти великого Державного герба України, які так і не були реалізовані до сьогодні.

Продовжить свою роботу виставка архівних документів до 100-річчя проголошення Акта злуки (м.Рівне, вул. Степана  Бандери, 26-а, корпус № 1 Держархів Рівненської області).

Урочисті заходи 22 січня пройдуть в усіх районах та містах Рівненщини.

Зокрема, у Березному відбудеться «круглий стіл» на тему: «100-річчя Соборності України: значення, уроки для сьогодення» з нагоди Дня Соборності України. На Дубровиччині скликають Форум «Солідарність України – соборність наших душ». Делегація від Острожчини на чолі з головою РДА поїде в місто Ізяслав, що на Хмельниччині, для участі у святі  «Україна Єдина! Україна Соборна!». У Рівному та Вараші відбудеться міські акції єднання.

Нагадаємо, раніше Рівненщина прийняла «Естафету єднання», яку присвячено сторіччю Соборності України. Вона розпочалася 1 грудня у місті Фастів та завершиться 22 січня у Києві. У межах акції юні художники з Рівненського Палацу дітей та молоді заповнили два аркуші книги «Соборна Україна очима дітей», яка побуває у кожному регіоні. 

Довідково. День Соборності відзначають щороку 22 січня в день проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році.

Джерело: прес-служба РОДА


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews