Рівнянам на замітку: комп'ютери можуть бути причиною болю в шиї

02.02.2019 13:25   Джерело: RvNews
Опубліковано : Марта Білик

Ці пози настільки поширені, що ми цього майже не помічаємо: хтось сидить за комп'ютером, нахиляючи голову вперед, щоб більш уважно подивитися на екран, а хтось навпаки. Ці, здавалося б, загально прийняті з нахилом голови пози напружують м'язи, призводять до втоми, головного болю, поганій концентрації, збільшення м'язової напруги, що може обмежити здатність повертати голову і навіть викликати травми хребців.

Коли ваша поза висока і випрямлена, м'язи спини можуть легко витримати вагу голови і шиї (до 5 кг), але коли голова виступає вперед під кутом 45 градусів шия діє як довгий важіль, що піднімає важкий предмет. Тоді м'язова маса вашої голови та шиї еквівалентна приблизно 20 кг - пояснює професор Університету із Сан-Франциско фахівець з громадського здоров'я Ерік Пепер.

Разом з доцентом медичної освіти Річардом Харві вони провели наукові дослідження щодо положення голови та шиї в даних позах, результати яких опубліковані в журналі Biofeedback. Спочатку вони попросили 87 учнів сісти прямо, голови вирівняти по шиях, і запропонували їм повернути голови. Дев'яносто два відсотки учнів не відчули дискомфорту. У другому тесті 125 учнів нахиляли голову вперед протягом 30 секунд. Після проведеного експерименту 98 відсотків учнів повідомили про деякий рівен болю в голові, шиї або дискомфорту в очах.

Дослідники також обстежили 12 студентів за допомогою електроміографічного обладнання і виявили напругу трапецієподібного м'язу, яка збільшується при нахилі голови вперед.

Тому, якщо ви страждаєте від головних болів або болю в шиї та спині при роботі з комп'ютером Ерік Пепер радить перевірити свою поставу і переконатися, що ваша голова вирівняна по верхній частині шиї. Щоб підвищити працездатність Ерік Пепер радить при роботі з комп'ютером використовувати пряме та випрямлене положення.

Також він пропонує, збільшувати шрифт на екрані, носіння окулярів для читання на комп'ютері або налаштування робочого положення екрану на підставці на рівні очей, для більш легкого читання.

Важливо це усвідомити та навчити дітей і підлітків раціональному положенню при використанні комп'ютера.

Рівненський обласний лабораторний центр

Джерело: Державний університет Сан-Франциско. Публікація Medical News Today, 10.01.2019


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews