«На шляху до Європи: Микола Лисенко і Рівненщина» - у Рівненській книгозбірні відбулася презентація книги

04.02.2019 19:35   Джерело: RvNews
Опубліковано : Яна Замкова

Це видання присвячене 175-річному ювілею основоположника української, класичної музики Миколи Віталійовича Лисенка, життя і творчість якого пов’язані з Рівненщиною. Підготували книгу професор Інституту мистецтв РДГУ, заслужений діяч мистецтв України, музикант, поет, краєзнавець Богдан Йосипович Столярчук, та бібліотекар РДМШ № 1 ім. М. Лисенка Світлана Вячеславівна Полевик, інформує на сайті бібліотеки Галина Споденюк.

 У книзі вміщено архівні документи, що свідчать про перебування Миколи Лисенка в нашому краї, розповідається про численні концерти та імпрези на пошанування композитора впродовж XX- XXI ст. на Рівненщині. Окремий розділ видання присвячений використанню життєпису і творчості М. Лисенка в науковій і навчальній роботі дослідників і педагогів Волині.

До уваги присутніх була представлена книжкова виставка «Данина поваги і пам’яті Миколі Лисенку»,  цікаві фото та матеріали з біографії М. Лисенка, пов’язані з Рівненщиною.

Присутні переглянули уривок з фільму «Українська рапсодія», створений за участю власкора Радіо Свобода Валентини Романюк. Усіх зацікавила її розповідь про процес створення аудіоальбому «Consolation» на Національному радіо Швеції і спілкування з відомими європейськими музикантами – учасниками проекту «Українська класика – очима європейських музикантів», та його ініціаторкою, уродженкою Рівного, піаністкою Наталею Пасічник. Також Валентина Романюк подарувала книгозбірні збірник вокальних творів Миколи Лисенка, виданий до 200-літнього ювілею Тараса Шевченка з творами композитора на слова Кобзаря (упорядник Роксана Скорульська).

У виконанні викладачів, учнів РДМШ №1 ім. М. Лисенка, виконавців приватної вокальної школи Галини Швидків – студентів з Варшавського національного університету, Київського національного лінгвістичного університету прозвучали музичні твори М. Лисенка «Не забути юних днів» у виконанні Павла Гоби (труба),  концертмейстер В. Покидько; прелюдія М. Лисенка у виконанні викладачки РДМШ ім. М. Лисенка М. Соколовської; п’єса М. Лисенка «Журба» у виконанні викладачки Л. Покидько; українські народні пісні «Ой ходила дівчина, бережком», «Дощик» в обробці М. Лисенка, у виконанні студентки Київського Національного лінгвістичного університету Олени Роман. Студентка Варшавського національного університету Катерини Реліної виконала українську народну пісню «Добрий вечір, дівчино», в обробці М. Лисенка, яка була взята композитором за основу до дитячої опери «Коза–дереза».

На завершення всі разом виконали духовний гімн М. Лисенка «Молитва за Україну» «Боже великий, єдиний, нам Україну храни» на слова Олександра Кониського.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews