Заступник Міністра юстиції Іванна Смачило з адвокатами Рівненщини говорила про реформи

під час круглого столу "Адвокатура: стан і перспективи"

05.02.2019 23:30   Джерело: RvNews
Опубліковано : Дарина Ясна

Реформа адвокатури України не конструктивна, не відповідає стандартам і неможлива у тій формі, яку передбачає законопроект №9055 “Про адвокатуру та адвокатську діяльність”, який вже 7 лютого мають розглядати депутати Верховної Ради України. Таку позицію озвучили рівненські адвокати заступнику Міністра юстиції України Іванні Смачило на круглому столі "Адвокатура: стан і перспективи", що відбувся у понеділок в Рівному.

— Є два питання, які мене турбують, — окреслила проблемні питання для обговорення заступник Міністра юстиції України Іванна Смачило. — Перше — реформування адвокатури. Я відповідаю за цей напрямок, що стосується Міністерства, в мене є різні бачення, що не зовсім відповідають тій концепції, яка закладена в тому числі в законопроекті №9055. Це питання для обговорення і приймати рішення, звісно, будуть депутати Верховної Ради, але поки не пізно ці питання треба піднімати й обговорювати. І друге — це наша тісна співпраця з системою безоплатної правової допомоги.

null
Фото ГУ юстиції в Рівненській області

Стосовно реформи, стану справ й тих викликів, які стоять перед адвокатурою, то до сьогодні жоден високопосадовець такого рангу як Іванна Смачило не відвідував регіон, щоб поцікавитися думкою місцевих адвокатів, зазначив голова Ради адвокатів Рівненської області Сергій Удовиченко. Хоча Національна Асоціація адвокатів України й Рада адвокатів України неодноразово виступали проти даного законопроекту, звертались до Президента та голови Верховної ради. Тому дискусія за круглим столом з заступником Міністра юстиції дає можливість вкотре озвучити позицію адвокатів Рівненщини.

— Адвокати все-таки сподіваються, що та реформа, яку пропонує Адміністрація Президента не розпочнеться і депутати Верховної Ради дослухаються до думки всіх адвокатів України стосовно неприйнятності законопроекту №9055, який внесений на розгляд у ВР, — наголосив голова Ради адвокатів Рівненської області Сергій Удовиченко. — Оскільки даний законопроект містить норми, які приховано порушують права громадян і спрямовані на руйнування інституту адвокатури. Адвокати вважають, що такий проект закону приймати неможливо, така реформа адвокатурі не потрібна. Адвокати є захисниками та представниками прав гарантій своїх клієнтів, тому насамперед і переймаються внесенням й прийняттям тих норм, які перешкоджають наданню належної правової допомоги клієнтам. Саме перед ними адвокат має нести зобов'язання, складати присягу, але аж ніяк не перед державними інституціями, що передбачає закон в разі його прийняття.

null
Фото ГУ юстиції в Рівненській області

 

null
Фото ГУ юстиції в Рівненській області

За словами Сергія Удовиченка, те, що пропонує цей законопроект не передбачає для адвокатів жодних соціальних гарантій. Реформа настільки недолуго зарегламентована і складна, що, згідно з висновком антикорупційного комітету ВР і несе корупційні ризики.

— Саме тому ми сьогодні й сіли за круглий стіл, тому що в проекті багато незрозумілих норм, — зазначила Іванна Смачило. — Наша судова система ще не готова в повній мірі якісно використовувати таку зброю, коли за повторні скарги-клопотання можна застосувати дисциплінарне стягнення до адвоката. І хоч це не наш законопроект, наша позиція щодо доступу до професії принципова — відстоювати норми чіткого зрозумілого оподаткування, надання дозволу на носіння зброї адвокату, ніякої 22.1. КПК. По всіх інших нормах я повністю з вами погоджуюсь.

null
Фото ГУ юстиції в Рівненській області

За словами голови РАРО Сергія Удовиченка, адвокати за таку реформу адвокатури, яка б підсилювала соціальні гарантії, зменшувала тягар оподаткування та реально надала захист прав та гарантій здійснення адвокатської діяльності. Варто насамперед враховувати думку адвокатів, які працюють в регіонах, й мають своє бачення змін в діяльності. Адвокатура Рівненщини безперервно удосконалює свою діяльність.

— Підтвердження тому — налагоджена тісна взаємодія з системою Безоплатної правової допомоги регіону та Головним управлінням Юстиції в Рівненській області, з якими підписано Меморандум про співпрацю, — сказав Сергій Удовиченко. — В рамках Меморандуму постійно відбуваються спільні семінари та інші заходи для адвокатів Рівненської області. А також планує реалізовувати проекти направлені на роботу з населенням.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews