У Рівному відбулася презентація збірника спогадів «Майдан: усна історія»

13.02.2019 21:38   Джерело: RvNews
Опубліковано : Дарина Ясна

В обласній бібліотеці для молоді відбулася презентація збірника спогадів «Майдан: усна історія» зі свідченнями очевидців та учасників Революції Гідності. Видання підготовлено за однойменним проектом Українського інституту національної пам’яті.

null

На основі зібраних спогадів започаткували серію друкованих видань «Майдан від першої особи» аби увіковічнити та зберегти пам’ять про ті буремні події. В 2015 році вийшов перший випуск «45 історій Революції Гідності», другий «Мистецтво на барикадах» побачив світ у 2016 році. Третій випуск «Майдан від першої особи. Регіональний вимір» складається з двох частин. В другій книзі містяться спогади учасників та свідків тих подій від Рівненської області.

null
Фото надане Сергієм Кравченком

Вчений секретар Національного музею Революції Гідності Леся Онишко підкреслила, що книга розповідає про важливу сторінку в історії України. Вона зазначила, що завданням проекту було зібрати архів усної історії, щоб кожен бажаючий міг звернутися до цих джерел, прочитати, згадати і зробити певні висновки. Доцент НаУ «Острозька академія» Сергій Штурхецький висловив думку, що саме регіональні майдани були серед важливих чинників перемоги. У книзі зроблено спробу реконструкції місцевих спротивів та включення спогадів до національного наративу Революції Гідності.

null
Фото надане Сергієм Кравченком

В розділі «Рівненська область», що увійшов у другу частину видання, відображено детальну хронологію подій, представлено мемуари, світлини, агітаційні матеріали, дописи із соціальних мереж. Спогадами та враженнями про тогочасні події поділились Зураб Кантарія, Віталій Примак та Святослав Клічук. Вони розповіли про особливості рівненського Майдану та згадали людей, які були організаторами спротиву в місті Рівне.

null
Фото надане Сергієм Кравченком

Безперечно, книга має велику політичну та історичну цінність та допоможе дізнатися правду про Революцію Гідності, а також зрозуміти думки та дії тих, хто ціною життя відстоював честь України та гідність українського народу. Кілька примірників видання було передано до фондів Рівненської обласної бібліотеки для молоді.

 Джерело: Рівненська обласна бібліотека для молоді

 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews