Краєзнавчі розвідки: цікаву легенду від археологів озвучив мешканець Озлієва з Млинівщини

15.02.2019 21:30   Джерело: RvNews
Опубліковано : Віталій Тарасюк

У 60-х роках минулого сторіччя Ігор Свєшніков проводив археологічні розкопки в нашому районі. В Озлієві археологи відкопали житло, якому – 7.5 тисяч років! А ще – ріг тура, знаряддя праці стародавніх людей та інше. Зауваживши мій інтерес до історії, він заручився згодою моєї мами, у якої брав молоко, і залучив мене до археологічної експедиції, за діями якої спостерігав у Малеві, Муравиці.

Саме від археологів почув легенду, яку тоді сприйняв за правду:

– Наприкінці першого тисячоліття – у 996-998 роках нашим краєм  угри переселялися з Волги на чолі з князем Аркадом. Мешканці Коблина вчинили їм  героїчний спротив, однак сили були нерівні. Відтак місто було сплюндроване, а більшість його мешканців загинула.

У розвідку з Муравиці до Коблина скерували кінний роз’їзд. Оцінивши обстановку, мешканці Муравиці та її околиць пішли в ліс. Воїни фортеці зустріли військо Аркада з хлібом-сіллю та запросили в середину фортеці. Коли старшини угрів зайшли туди, зачинилися двері, непрошених гостей убили, а тіла вишвирнули за вал фортеці. У війську угрів зчинилася паніка і воно взяло курс на Луцьк…

Все могло бути. Зарубіжні історики стверджують, що в ці роки угри  справді проходили нашим краєм і завоювали Русь задовго до Батия. Про це замовчувала російська, а згодом – і радянська історична наука. Воно й зрозуміло: мабуть, горе-вчені вважали, що вистачить одного монголо-татарського сорому.

 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews