Портрети простим олівцем пише Дмитро Ярмолюк з Кореччини

23.02.2019 21:40   Джерело: RvNews
Опубліковано : Анна Легка

Нещодавно в одній із соцмереж в новинневій стрічці побачила майстерно виконані портрети простим олівцем. Так познайомилася із художником Дмитром Ярмолюком. Він, виявляється, уже кілька років пише портрети у цій техніці і бажаючих мати й собі такий портрет хоч відбавляй.

Родом Дмитро з Великих Межиріч Корецького району. Його батько, Микола Андрійович, знаний місцевий художник, який не уявляє свого життя без малювання. От і сина навчив тримати в руках пензлика ще в ранньому дитинстві. Власне, батько – перший учитель малювання  для Дмитра, саме завдяки йому хлопець зумів розвинути свій хист. Свого часу в 2014 році – батько й син Ярмолюки, брали участь у виставці «Мистецтво одного села» у Рівненському краєзнавчому музеї.

null
Дмитро Ярмолюк за роботою. Фото надане авторкою

Ще в шкільні роки Дмитро у вільний час почав перемальовувати на папір фото друзів. Але серйозно до свого нового захоплення не ставився – швидше як до розваги та поліпшення навиків. Однак, коли вступив до університету (факультету художньо-педагогічного мистецтва РДГУ), почав удосконалювати своє вміння.

null
Фото надане авторкою

Та й друзі з вишу, дізнавшись, що Дмитро художник, стали просити його, аби він намалював їх портрети. Скільки в його творчому арсеналі таких надзвичайно реалістичних робіт, уже порахувати не є можливим.

null
Фото надане авторкою

Дмитро пише і пейзажі, й натюрморти, та навіть ікони. Окрім малювання, він захоплюється художньою різьбою по дереву, дуже любить виготовляти декоративно-побутові речі – глечики, виточені з дерева, посуд, стільці.

null
Фото надане авторкою

Проте, все-таки, надає перевагу жанру портрета олівцем.

– А як же портрети фарбами? – запитую.

– Нині чорно-білі фотографії та картини – це модно і стильно. Мені подобаються такі роботи, бо вони якісь особливі, краще передають емоції і характер людини. Крім того, в мене найкраще виходить малювати олівцем. Звісно, в майбутньому планую освоїти і написання портретів фарбами. Поки що хочу вдосконалюватися в тому, чим зараз займаюся. Я знайомився з творчістю художників, котрі працюють у техніці чорно-білих картин. Мені ще є чому вчитися, – посміхається юнак.

– Чи складно писати портрет із фотографії, і скільки часу займає така робота?

– Сам портрет малювати не складно, а от фон, деталі, буває, важко. Нелегко малювати портрет із фотографії, коли риси обличчя погано видно. Тому бажано, аби фото було якісне. На один портрет я витрачаю кілька вечорів. Адже, щоб його написати, треба кожен штрих вимальовувати, а ще правильно передати тіні, світло. Не тільки олівцем, а й гумкою десь вірно підтерти, зробити бліки. Можна просто перемалювати – і буде плоске зображення, без об’єму. А можна зробити його реалістичним. Це треба відчувати.

– Чи потрібна  для малювання особлива атмосфера?

– Я працюю. Робота забирає багато часу. Малюю переважно вечорами. Подобається писати на природі. Дуже люблю ліс – просто гуляти або й вирушити на «тихе полювання» – по гриби. Тому в багатьох моїх роботах можна побачити природу моїх рідних Великих Межиріч.

null
Фото надане авторкою

 

null
Фото надане авторкою

 

null
Фото надане авторкою

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews