Людмила Марчук

Людмила Марчук

журналіст, публіцист, блогер.

Корупція вже не кримінал? - вчора КС скасував статтю Кримінального кодексу про незаконне збагачення

Що не так з Конституційним судом і як це розуміти: це – виборча технологія чи повернення до Януковича?

27.02.2019 18:30   Джерело: RvNews
Автор : Людмила Марчук

Сьогодні у ЗМІ тільки й мови, що про вчорашнє рішення Конституційного суду України, який скасував статтю Кримінального кодексу про незаконне збагачення. Стаття ККУ 368-2, згідно якої передбачена відповідальність за незаконне збагачення, визнана КСУ такою, що суперечить презумпції невинуватості, закріпленій в Конституції. Про це пише УНІАН та інші джерела. На сьогодні це топ-тема в усіх ЗМІ. Якщо Верховна Рада на це закриє очі й промовчить, не прийме ніяких рішень проти, якщо проігнорує це рішення глава держави, то чого тоді нам, українцям, очікувати?

 По-перше вже сьогодні, 27 лютого, вчорашнє рішення Конституційного суду має бути опубліковане в «Урядовому кур’єрі”, а відтак воно набере чинності.

Згадаймо, з якою надією ми, народ, всі прошарки суспільств, спостерігали за створенням антикорупційних органів, який резонанс мало оприлюднення декларацій про статки багатьох високо посадовців. Проте всі вже стомилися чекати, бо нікого не судили й не посадили. Сидить лише одна «корупціонерка» чи, то пак, «терористка» Надя Савченко. Та навіть до краю зневірене суспільство все ж очікувало розгляду в антикорупційному суді понад півсотні справ, на які вже були запущені НАБУ кримінальні провадження.

І ось дочекалися. Натомість нате вам, суспільство, рішення, яке не оскаржується, бо ж прийняте найвищим судом країни. Тож тепер, виходить, усі, чиї статки  нажиті незаконно, вже чисті й чесні, можна красти й далі і нікому нічого за це не буде. Каста недоторканих була, є і буде. Вона розростається, бо ж кругова порука, свої тягнуть до корита своїх і свої своїх же й захищають.

Варто згадати, що кримінальну відповідальність за незаконне збагачення запровадили у 2015 році. І це, на жаль, не було внутрішнім постмайданним бажанням чесних українських високо посадовців. Далеко ні, панове! Це рішення вимушене. Запровадити кримінальну відповідальність за незаконне збагачення  було однією з вимог ЄС на виконання Плану дій з візової лібералізації, а також одним із зобов’язань України перед МВФ, закріпленим меморандумом.

Тож незабаром за статтею 368-2 Національне антикорупційне бюро України стало розслідувати 50 кримінальних проваджень. Найтяжче передбачене покарання – позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна. Голосні підозри, які вже були озвучені й прозвучали за цією статтею на всю країну таким висопосадовцям, як екс-виконувач обов'язків голови Державної фіскальної служби Мирослав Продан, як перший заступник голови Служби безпеки Павло Демчина, міністр інфраструктури Володимир Омелян, екс-чиновник Генпрокуратури Дмитро Сус та інші.  НАБУ  відкрило кримінальне провадження за фактом можливого незаконного збагачення й генерального прокурора Юрія Луценка та інших відомих осіб.

І ось всі благі наміри луснули, адже згідно рішення Коституційного суду, виходить, що все це розслідування буде припинене, або ж тягтиметься роками. Бо, як пише УНІАН, визнаючи неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу України, Конституційний  суд керувався такою логікою: ця стаття зобов’язує особу доводити те, що її статки набуті у законний спосіб. Але ж презумпція невинуватості говорить про інше - те, що доводити провину особи – це функція держави.

А що держава? Треба розуміти, що її нереформований судовий апарат буде такі речі доводити довго й нудно. Той, хто бодай раз пробував у наших судах щось довести, знає, як це у нас буває.

Так що, виходить, браття українці, кажучи словами нашого пророка Тараса Шевченка «доборолась Україна до самого краю, гірше ляха свої діти її  розпинають…» Поки наші сини гинуть на лінії вогню з російським агресором, тут зсередини Україну точать і душать свої агресори. І коли ворог на сході відкрито посилає нашим воїнам шквал убивчого вогню, то ці малюються під добропорядність: одягають вишиванки, клянуться за трибунами та на ефірах у порядності й відданості державним ідеалам та народові, а насправді ж вони діють за подвійною мораллю  – кажуть одне, а роблять інше.

Голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін  прогнозує, що коли Верховна Рада нічого не зробить в бік несприйняття рішення Коституційного суду, то це буде великим відкатом назад. І очікувати слід того, що Міжнародний валютний фонд не дасть більше Україні кредитних коштів, а на рівні ЄС слід очікувати відміни для України безвізу.

Деякі коментатори обережно висловлюються на тему, а чого б це раптом Коституційний суд приймає такі рішення під час виборчого періоду? Може далі слід очікувати, що чинний президент, який нині теж кандидат у президенти, візьме та одним розчерком пера усе це відмінить і тим заробить собі такий бонус на виборах, що вже ніякий «Зе» та інші кандидати не стануть йому на заваді? Все нині може бути. Такий час. Зріть у корінь, панове українці.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews