В Інтернеті шириться повідомлення про частування дітей наркотичними солодощами

03.03.2019 11:13   Джерело: ritm.tv
Опубліковано : Вікторія Синиця

Інформація набуває все більшого поширення серед місцевого населення. Проте, це неправда і чергова страшилка, якою лякають мешканців Рівненщини.

Як зазначили у відділі комунікації поліції Рівненської області, така інформація не має жодного підґрунтя, вона неправдива. 

Між рівнянами знову шириться чергова неправдива новина - фейк. Кому це потрібно і як з цим боротися?

З цього приводу варто відзначити дві речі - безпосередньо безпековий аспект та ситуація з поширенням фейку. Звісно, необхідно розповідати дітям інформацію про те, що потрібно робити дитині у випадку, коли незнайомі(та й знайомі)дорослі пропонують пригостити чимось чи поїхати кудись. При цьому не варто забувати про інший аспект, який також може бути небезпечним, тож розглянемо фейк.

Його особливість, як і будь-якого дієвого фейку - емоційна забарвленість. Наголошується на небезпеці для дітей, це, безумовно, примушує серце батьків сильніше битися. Крім того, це змушує негайно поділитися цією інформацією з іншими - ми ж добрі люди, ми ж хочемо попередити інших.

А що в повідомленні немає подробиць(часу, міста та місця, де це відбувається), то це тільки розпалює хворобливу уяву стурбованих батьків.

Зверніть увагу на джерело повідомлення. Не на того/ту знайому, що вам переслали це повідомлення, а на джерело. Що, немає джерела? Знайомий/знайома не знає подробиць чи, навпаки, подробиці народжуються «за ходом подій»?

Що ж, вам варто на майбутнє обережніше ставитися до повідомлень цих знайомих, адже у них, швидше за все, відсутнє критичне мислення. Не дивуйтеся, якщо наступного разу вони вам запропонують вкласти гроші в ННН або купити чудо-шампунь, який перетворює лисину на густу шевелюру.

Якщо ви все ж отримали тривожну інформацію, то перед тим, як її поширювати далі і панікувати, зробіть декілька необхідних речей:

  1. Визначте джерело. Уточніть у того, хто поширює інформацію, чи він/вона знає джерело;
  2. Перевірте цю інформацію у ЗМІ. Зараз медіа дуже оперативні, вони обов'язково повідомлять про загрозливу інформацію, а професійні медіа обов'язково візьмуть коментарі з різних джерел.

«Сам по собі цей фейк не новий і є черговою реплікою давніх чуток(які зазвичай запускали спецслужби, які в радянські часи боролися із закордонними жуйками та газованою водою, наганяючи страху на батьків», - розповідає Сергій ШТУРХЕЦЬКИЙ, медіа-експерт та доцент кафедри журналістики НаУ «Острозька академія».

Серед мешканців Рівного та Рівненщини активно ширять подібні страшні чутки. Перед цим було неправдиве повідомлення, що в Костополі грабіжник у камуфляжі їздить на спортивному велосипеді й вириває сумки у жінок. І нічого вдіяти не можна, адже він швидко пересувається.

Наприкінці 2017 року серед рівнян ширилася неправдива інформація, що вода заражена гепатитом. 

За матеріалами https://ritm.tv.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: ritm.tv