Новий адміністративно-територіальний устрій Рівненщини: поділ на три райони (Фото)

13.03.2019 12:14   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська

У Рівненському Центрі розвитку місцевого самоврядування пройшов круглий стіл «Новий адміністративно-територіальний устрій України та місце в ньому Рівненщини».

У заході взяли участь представники органів місцевої влади, експерти та ЗМІ. На засіданні обговорили питання пріоритетних завдань на 2019-2020 роки в реформі місцевого самоврядування. Зокрема, досі триває дискусія щодо майбутнього формату районів Рівненської області.

Реформа адміністративно-територіального устрою наразі відбувається лише на базовому рівні – громад. Однак, згідно концепції реформування АТУ, наступний етап - зміни на субрегіональному рівні, тобто укрупнення районів. На сьогодні ця тема мало обговорюється в суспільстві, і ще менше є розуміння яким чином буде відбуватися це реформування.

Круглий стіл проводиться з метою презентації напрацювань київських експертів про майбутній адміністративно-територіальний устрій країни та задля обговорення і збору пропозицій серед зацікавлених сторін щодо майбутнього районного поділу Рівненської області.

Нагадаємо, що розгляд цієї теми був започаткований два тижні тому у ЦРМС під час перебування на Рівненщині експертів Центрального офісу реформ при Мінрегіоні України Юрія Ганущака та Івана Лукері.

Як розповів радник з питань децентралізації ЦРМС Михайло Шелеп, передусім потрібно зрозуміти, що  межі областей не змінюються. Однак кількість районів в нашій області скоротиться: за планом нинішні 16 об’єднають у три – Сарненський, Рівненський та Дубенський. За основу такого укрупнення на Рівненщині взяли поділ на госпітальні округи з центрами у Сарнах, Рівному та Дубно.

null
Фото: ЦРМС

Також реформа передбачає, що повноваження районних державних адміністрацій переходять до об’єднаних територіальних громад. При цьому, за словами директора Рівненського Центру розвитку місцевого самоврядування Руслана Сивого, функції контролю за дотриманням державної політики та контроль за діяльністю органів місцевого самоврядування покладуть на так звані префектури.

null
Фото: ЦРМС

За матеріалами прес-служби ЦРМС.

null
Фото: ЦРМС

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews