Людмила Марчук

Людмила Марчук

журналіст, публіцист, блогер.

Уряд повідомив про допомогу багатодітним сім’ям… А що на ділі?

За чим ходив і що знайшов рівненський журналіст, йдучи за реалізацією урядового документа

28.03.2019 18:25   Джерело: RvNews
Автор : Людмила Марчук

Надійшов днями на редакційну пошту прес-реліз Міністерства соціальної політики. Про що там написано?  

"З 1 квітня 2019 року в Україні збільшується допомога багатодітним сім’ям. Уряд виплачуватиме батькам на кожну третю і наступну дитину щомісяця 1 700 грн. Виплати здійснюватимуться до тих пір, поки дитині не виповниться 6 років. Доплата стосується не лише тих, хто народив чи народить дитину цьогоріч. Кожна сім’я, яка має посвідчення багатодітної, має змогу з 1 квітня оформити додаткову допомогу на дитину".

Наш колега-журналіст, як батько трьох дітей вирішив скористатися можливістю і подати заяву на допомогу одним із перших. Зайшов до Рівненського міського управління соціального захисту та показав роз'яснення прес-служби профільного міністерства, яке надіслали для публікації. А там радять:

"Для того, щоб оформити допомогу на дитину, мамі або татові слід звернутися у найближче відділення соціального захисту населення і написати Заяву на отримання грошей. При собі також потрібно мати оригінал та копію посвідчення багатодітної сім’ї, без якого оформити допомогу буде неможливо, та свідоцтва про народження дітей".

Що, гадаєте, йому відповіли? Про це він сам розповів на своїй сторінці у Фейсбук.

Мені дуже ввічливо пояснили, що теж чули про урядову ініціативу... по телевізору. Постанови  немає. Роз'яснення про механізм її реалізації - немає. Навіть якщо все швидко з'явиться - виплати на квітень уже сформовані.

В країні, де вже ніхто нікому не вірить, наш колега прогнозує, що скоріше буде так, що коли  офіційний документ з'явиться, туди внесуть одну маленьку правочку: "за умови, що дохід на одного члена сім'ї не перевищує..." І виявиться, що далеко не кожна сім'я зможе обіцяну допомогу отримати. Це обіцянка і не більше. Звісно, будемо сподіватися, що з 1 квітня все запрацює. Попри те, що це - День сміху. І наступний день після дня виборів.

Чи хтось вірить?

У коментарях люди пишуть, що вочевидь у такий спосіб місцеві чиновники приховують від громадян деякі права, аби зекономити кошти або привласнити їх та радять нашому  колезі зробити запит до самого Кабміну.

А мені в цьому контексті пригадався і пакет малюка, як розпіарили все це на початку, перед запуском проекту і скільки різних спотикань було насправді. А згадайте нововведення "Муніципальна няня". Держава буцімто зобов'язується  взяти на себе оплату найнятої родиною по догляду за дитиною няні. Коли ж чимало безробітних учительок та виховательок з відповідною освітою кинулися реалізувати владні обіцянки на ділі, то виявилося, що не все так просто: та няня, бачите, має бути підприємцем та з тієї суми, яку їй сплачують за роботу нянею, має сплачувати державі податок. Тобто, кошти, які начебто однією рукою даються, другою забираються. Скажіть, чи багато знайдеться таких нянь, щоб захотіли оформитися підприємцем?


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews