У Дубенській колонії відкрили коридор, де розстрілювали в'язнів

18.04.2019 17:45   Джерело: RvNews
Опубліковано : Віталій Тарасюк

Народний депутат України Олександр Дехтярчук розповів, що в колишній Дубенській виховній колонії, де тепер дислокується підрозділ Збройних сил України, нещодавно відкрили цокольне приміщення, яке тривалий час було законсервоване. Люди, які вперше туди потрапили – вжахнулися: зберігся розстрільний коридор, канавки, якими змивали кров після розстрілів, ліворуч і праворуч вздовж коридору – камери смертників.

На стінах – написи в’язнів, датовані 1944-1947 роками. За словами народного депутата, відчуття такі, наче в тих камерах і коридорі досі живе смерть.

Оскільки військова частина – режимний об’єкт, то Олександр Дехтярчук звернувся до Міністерства оборони України з пропозицією обладнати в цокольному приміщенні окремий вхід і проводити там екскурсії, аби люди серцем і душею доторкнулися до трагічних подій, які тут відбувалися в сорокових роках минулого сторіччя.

Нагадаю, що з початком війни 1941 року, коли нависла загроза окупації Дубна гітлерівцями, НКВС отримав наказ розстріляти всіх в'язнів. У ніч з 24 на 25 чер­вня 1941 р. у Дубенській тюрмі було розстріляно 527 в'язнів.

Із 1944 року в тюрму звозили захоплених членів УПА та їх прихильни­ків. До 1948-1950 років тут  утримувалися колишні члени ОУН, які чекали слідства та суду.

Пізніше тут була тюрма для дорослих злочинців, згодом - Дубенська дитяча колонія. У 2017 році державну установу «Дубенська виправна колонія» передали оперативному командуванню «Захід» для розміщення військової частини.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews