Людмила Марчук

Людмила Марчук

журналіст, публіцист, блогер.

У Рівному поліцейські спершу зробили кобзареві зауваження, а потім перед ним вибачалися

04.05.2019 17:31   Джерело: RvNews
Автор : Людмила Марчук

У центрі Рівного територія перед Свято-Воскресенським собором – це місце, де колись вперше замайорів жовто-блакитний прапор. Там на початку 1990-х росла велика розлога верба, а торгово-розважального центру «Злата плаза» ще не було. Натомість було ще радянське приміщення Будинку одягу. Для чого про це варто згадати?

Бо саме тут, на цьому місці не раз збиралися представники патріотичних верств населення обласного центру, вели різні розмови, цей майданчик ставав майданом нашого національного відродження. Лунали тут не раз пристрасні патріотичні промови та пісні з уст кобзарів, бандуристів, народних хорів та інших виконавців.

null
Фото Галини Данильчук

Тут вперше за роки бездержавності виконували наш гімн «Ще не вмерла Україна», тут не раз звучала молитва «Боже великий єдиний…» А потім збудували «Злату плазу» і це місце докорінно змінилося. Осучаснилося, з’явилися тут торгові павільйони й дитячі атракціони. Тут рівняни відпочивають і витрачають свої кошти. Тож вчорашній інцидент з кобзарем, про що говорять у рівненських спільнотах соціальних мереж, обурив багатьох рівнян.

А було так. Під пам'ятним знаком "До 150-річчя виходу в світ "Кобзаря" Т.Шевченка, що встановлений на майдані Короленка перед "Златою плазою", примостився український кобзар Володимир Горбатюк та й заспівав. Охорона ТРЦ "Злата Плаза» зробила чоловікові зауваження: «Порушуємо, приватна територія...» Після проведеної розмови «порушник» узяв свою кобзу й пішов геть.

null
 Фото Галини Данильчук

 А тим часом на всю звукову міць лунало "Харе Кришна", у виконанні хлопців в «помаранчевих» сутанах. Вони стояли трохи ближче до Соборної. І ніхто їм жодних зауважень не робив. Чому? Бо вони не на приватній території?  Слухати рівнянам кобзаря не можна, а кришноїтські пісні виходить, можна? 

null
 Фото Галини Данильчук

Нашим поліцейським мало знати протокольні норми. Вони ще й мають бути громадянами своєї країни. Мало бачити. Треба ще й чути й розрізняти, який спів корисний, а який чужий. 

- Сумно стало і образливо за наше українське. 
Щойно усі ЗМІ побалакали про те, що 26 квітня 1840 року вийшов перший шевченковий "Кобзар" та й забули про Батька і його пророцтво.
Не нація ми, населення... – написала на своїй сторінці у Фейсбук краєзнавець Галина Данильчук.

 Проте, кажуть, після обурливих коментів рівнян у соцмережах поліцейські перед кобзарем начебто вибачилися.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews