У Рівному відкрилася виставка, присвячена в'язням Третього Райху

09.05.2019 06:13   Джерело: RvNews
Опубліковано : Вікторія Синиця

До Дня пам’яті та примирення та Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні у Рівненському краєзнавчому музеї відкрили експозицію «Тріумф людини. Мешканці України, які пройшли нацистські концтабори».

Виставка розказує про 30 людських доль за дротами 11 таборів Третього Райху.

null

Історії, наведені у виставці, говорять: багато українців не хотіли миритися з роллю пасивних рабів нацизму. У таборах вони формували мережі взаємодопомоги та підпільні організації, навіть, здавалося б,у безнадійних умовах наважувалися на втечі, бунти й повстання, готові були пройти пішки тисячі кілометрів, аби повернутися на Батьківщину.

Нагадаємо, День пам’яті та примирення та День перемоги символізує не тріумф переможців над переможеними, а має бути нагадуванням про страшну катастрофу і застереженням, що не можна розв’язувати складні міжнародні проблеми збройним шляхом, ультиматумами, агресією, анексією. Вона скінчилася і найважливішим її підсумком має бути не перемога, а мир.

null

Вихідці з України були і в Аушвіці, і в Бухенвальді, і в Дахау, і в Равенсбрюку, в інших концтаборах нацистської Німеччини. Вони розчинилися в морі інших національних груп: «росіян» (громадян СРСР), «поляків», «угорців», «румунів». Через те, що Україна не була незалежною, ми не знаємо, скільки наших співвітчизників пройшли нацистські «млини смерті». Але український вимір концтаборів ілюструють долі українських в’язнів.

Така ж експозиція запрацювала у Києві, Запоріжжі, Чернігові, Херсоні, Сєвєродонецьку, Дніпрі, Кропивницькому та Луцьку. А завтра – у всіх інших обласних центрах.

null

За матеріалами прес-служби РОДА


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews