Людмила Марчук

Людмила Марчук

журналіст, публіцист, блогер.

«Традиційний одяг Рівненщини» етнографа Алли Українець презентували у Рівному

Видання назвали епохальним, адже за багато століть це перша такого рівня книжка, підготовлена на етнографічному матеріалі Волині й Полісся

28.05.2019 18:42   Джерело: RvNews
Автор : Людмила Марчук

Минулий тиждень увінчався на Рівненщині особливою подією. У Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулася презентація першого тому епохального для нашого краю етнографічного видання «Традиційний одяг Рівненщини». Епохального тому, що такої книжки на Рівненщині не було ні в дорадянські часи, ні, тим паче, в радянському ХХ столітті.

Книжка рівненського етнографа Алли Українець є результатом багаторічної скрупульозної праці – роботи експедиційної та науково-пошукової. В основі книжки дослідження про народний одяг нашого краю: яким він був у найдавніші часи і яким дійшов до наших днів. У книжку увійшли розвідки та матеріали ряду археологічних експедицій, учасником якої була і сама Алла Українець та мистецтвознавець Віктор Луц, який виконав левову частку роботи, взявши на себе не лише верстку й дизайн, але й допоміг у пошуку потрібних археологічних експонатів, їх фотографуванні, у виділенні певних деталей тощо. Матеріал до цієї енциклопедичного рівня книжки підшуковувався  десятиріччями.

null
Фото Л. Марчук

Як розповідає сама керівниця етнографічного відділу Рівненського обласного краєзнавчого музею, все розпочалося із наукових розмов в Опішні 1979 року. З вдячністю Алла Українець згадує Юрія Пилиповича Ващука, яки порадив поїхати за пошуком матеріалів до польського Кракова. Адже окрім етнографів, які працювали з народним одягом у 20-30 роки минулого сторіччя, більше джерел з описами та ілюстраціями народного одягу та його оздобленням, який побутував на теренах нашого краю, на Волині та Поліссі, немає. Тож шукати потрібно або в польських або ж у російських бібліотеках та архівних сховищах.

- Разом з етнографом із Сарн Раїсою Тишкевич ми тиждень мешкали в Кракові, перегорнули багато джерел і знайшли про нашу область всього кілька абзаців. Щоправда, наткнулися на велику знахідку. Це була книжечка «Вишивка Волинська й Поліська» Ядвіги Кошеньовської, зроблена на матеріалі села Великі Цепцевичі Володимирецького району. Чимало почерпнули. У відділі рукописів наткнулись на архів Доманицького. І зрозуміли, що далі треба їхати до Росії.

У Санкт-Петербурзі Алла Українець побувала разом з Віктором Луцем. Там зберігаються найбільші етнографічні колекції народного одягу Волині й Полісся ще кінця ХІХ ст.. І за словами Алли Українець, у неї склалося враження, що тих коробок з еьнографічним матеріалом та описами з початку ХХ сторіччя і дотепер так ніхто й не розпаковував, не вивчав. Щоб бодай побачити, що там є, бо фотографувати заборонено, треба було заплатити немалі гроші.

- Ми змушені були переписувати та описувати все, що побачили, від руки. Це дуже цінні матеріали. Ніде нема нічого подібного в Україні. І саме про Рівне та околиці, Здолбунів розшукали дуже цікаві речі. Побачити цю найкращу й найбільшу колекцію народного одягу та вишивки з Волині й Рівненщини, опрацювати цей багатий матеріал, який зберігається в Санкт-Пететербурзі, було дуже цінним для нас здобутком, бо не може етнограф замикатися на чомусь одному. Як ти дізнаєшся що це унікальне й самобутнє, коли ти не вивчиш колекцій інших музеїв, не порівняєш? Тепер я точно знаю, що у нас є самобутнього й оригінального і у своїй книжці я намагалася це самобутнє й оригінальне показати, - розповідає Алла Українець.

null
Фото - О. Харват. Фейсбук

- Такого рівня видання ми ще не робили. Це перше. Поставили перед собою мету показати, наскільки ми багаті, що мають наші музеї. Був період, що їздили разом з Аллою Українець на археологічні розкопки. У Бармаках знайшли унікальну фігурку, яка говорить про нашу древність і вказує на ту символіку, яка потім зафіксувалася у орнаментах вишивки. Переглянули всі наявні наукові джерела, колекції та альбоми. Матеріал на 90 відсотків зібрали власноруч. А це і Волинський та Кременецький музеї, і всі районні музеї Рівненщини. Всі вони дозволили нам використати для такої благородної цілі зібрані колекції. Коли досліджували орнаментику, то відстежували і те, що на іконах зображено, і на ґудзиках, і у живописі. Допомагали і колекціонери, і працівники музеїв, які займалися реставрацією, – розповідає Віктор Луц.

null
Віктор Луц з дочкою. Фото О. Харват. Фейсбук

Як етнограф Алла Українець ретельно опрацювала все, що вдалося знайти  музейним працівникам із районів Рівненщини, використала сповна і те, що за багато років познаходила в експедиціях на Рівненщині та Волині сама.

null
Фото - О. Харват. Фейсбук

Алла Миколаївна  подякувала всім землякам, хто знайшов у родинних фотоархівах старі фото своїх родичів у народних строях та приніс ці світлини до музею. Це дуже цінні фотографії. Вони, ці люди, життя яких давно в минулому, тепер ожили в книжці Алли Українець. Можна окремо довго розповідати і про фотографів 20-30 рр. ХХ сторіччя також. Ці далекі від нас, історичні світлини дуже якісні й професійні й відображають дух того часу, а для етнографа це велика знахідка. Алла Українець продемонструвала в книзі такий фотошедевр початку ХХ сторіччя, як панорамне фото із зображенням свята Водохрища в одному з сіл Гощанського району. Дорослі й дітвора у свитках та кожухах, на головах у чоловіків смушеві шапки, в жінок хустки, на ногах далеко не у всіх чоботи чи валянки, а в ще й постоли. То не знать, а прості селяни. Хоча в книзі присутній одяг усіх верств населення.

null
Фольклорні виконавці Ковальчуки віншують видання піснею. Фото Л. Марчук

Книга доповнена й світлинами сучасних людей у народному одязі. Прикрасили книжку світлини фольклорних виконавців, керівників дитячого колективу «Ранкова роса» Юрія й Алли Ковальчуків з дітьми, а також фольклориста Віктора Ковальчука.

null
Фото з мережі Фейсбук

Алла Українець з Віктором Луцем працювали над книжкою «Традиційний одяг Рівненщини» два з половиною роки. Це не тільки ґрунтовний етнографічний труд, а ще й талановита дизайнерська праця. Досвідчений в напрямку підготовки до друку ряду мистецьких та краєзнавчих джерел Віктор Луц порадив Аллі Українець зробити книгу у двох томах, адже матеріалу дуже багато, він унікальний і його потрібно показати. У тому й цінність цієї книжки.  

Книга вагома і значима не тільки для нашого краю, для Волині й Полісся. Вона всеукраїнського і навіть європейського рівня. Прийшли привітати Аллу Миколаївну з таким гідним доробком керівники від культури міста й області. А між тим, ні місто, ні область не виділило для такої вагомої праці коштів. Алла Українець змушена була позичити кошти на книжку.

Видана книжка у Дрогобицькому видавництві «Коло». Наразі готується до видання і другий том.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews