Рівне має шанс стати ширшим

У владі говорили про створення ОТГ з центром у Рівному завдяки приєднанню прилеглих населених пунктів – Квасилова, Городища та Обарова

01.06.2019 22:40   Джерело: RvNews
Опубліковано : Людмила Марчук

Такий формат об’єднання обговорили під час засідання регіональної робочої групи з підготовки перспективного плану формування громад.

У залі зібралися управлінці обласної адміністрації, міської ради Рівного, обласні депутати, керівники сільських рад, фахівці Офісу реформ, Центру розвитку місцевого самоврядування, громадськості.

null
 Фото з сайту РОДА

Про перспективи створення такої ОТГ розповів секретар міськради обласного центру Сергій Паладійчук:

«Було б правильно, аби в області була створена потужна економічно-логістична агломерація з центром у Рівному. Вона б склала сильну конкуренцію іншим обласним центрам – Львову, Луцьку та Житомиру. Зараз обласний центр для розвитку має обмежені можливості – територіальні, інфраструктурні, має один з найвищих показників щодо щільності проживання населення. Усе це створює певні ризики, але, разом з тим, й передумови для об’єднання населених пунктів навколо Рівного».

null
 Фото з сайту РОДА

Втім, нині приєднанню заважають особисті амбіції окремих керівників сільських рад, які перекреслюють перспективу створення потужного конкурентоспроможного центру. Хоча для цього немає жодних підстав.

null

 

null

Адже нині населення цих територій фактично асимілювалося в життя Рівного. Між ними майже зникла межа, більшість мешканців їдуть на роботу в місто, їхні діти вчаться у рівненський дитсадках та школах.

Тому у Рівненській міській раді запевняють, що створення ОТГ лише підсилить соціально-економічну складову.

Для цього у Рівному готові запропонувати певні «бонуси» для тих, хто погодиться приєднатися. А це запровадження юридичного механізму самоврядування через селищні комітети. Така форма дозволяє приєднаним населеним пунктам мати в себе представницький орган. Він буде наділений функціями погодження розпоряджатися ресурсами того чи іншого села. Таким чином, місто та прилеглі території спільно будуть визначати напрямки планування свого майбутнього.

Також з бюджету Рівного готові виділити по 30 мільйонів 3-4 населеним пунктам, які перші проявлять ініціативу приєднання.

В свою чергу керівники Квасилова та Городища кажуть, що вони вели переговори стосовно об’єднання з різними територіями, крім Рівного. Адже приєднання до обласного центру не підтримують окремі місцеві депутати, бо бояться, що їхні населені пункти можуть зникнути або стати периферією міста.

На що заступник голови ОДА Олександр Корнійчук відповів: «Не керівники і депутати повинні визначати, де будуть проживати люди, а самі люди. Саме тому у населених пунктах необхідно провести зібрання за участю якомога більше мешканців, щоб максимально інформувати їх про переваги приєднання до обласного центру та почути їхню думку. І власне люди самі повинні визначитися з об’єднанням».

Таку думку підтримали усі члени регіональної робочої групи і доручили провести такі заходи у найстисліші терміни.

Окрім того, члени робочої групи привели у відповідність перспективний план стосовно тих ОТГ, у яких відбулися або ж призначено вибори.

 Джерело: http://www.rv.gov.ua


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews