Рівняни сподіваються побачити річку Устю чистою й повноводою, як сто літ тому

Чиновники мудрують як реконструювати споруди в басейні водойми

09.06.2019 14:03   Джерело: RvNews
Опубліковано : Дарина Ясна

У Рівному діє спеціально створений орган, так звана Рада басейну річки Устя, що була створена за ініціативи голови ОДА Олексія Муляренка. Днями ця Рада знову засідала та озвучила кроки, в напрямку очищення річки, які будуть зроблені.

Перше, що хочуть зробити – отримати в розпорядження громади області документи на реконструкцію споруд в басейні водойми. Це так зване техніко-економічне обґрунтування, яке кілька років тому почали розробляти в Державному агентстві водних ресурсів. Через брак коштів напрацювання не завершили, тому воліють передати документи з державного на місцевий рівень, що дозволить здійснити до фінансування проекту.

null
Фото - прес-служба РОДА

«На розробку техніко-економічного обґрунтування держава виділила 800 тисяч гривень. Цей документ зараз потребує коригування на суму близько 200 тисяч. Це можна зробити з місцевого бюджету лише за умови передачі ТЕО з державного рівня на область. Ми готові прийняти на баланс документацію, включити її у програму, щоб профінансувати коригування, а далі приступити до робіт», - зазначив Олексій Муляренко.

null
Фото - прес-служба РОДА

В свою чергу керівник «Рівнеоблводоканалу»  Андрій Карауш наполягає на необхідності проведення каналізування Басового Кута.

null
Озеро Басів КУт на сьогодні вкрай забруднене й заборонене для купання. Фото з мережі Інтернет

На разі вже замовили вишукувальні геодезичні та геологічні роботи. На їх основі й визначать, яка модель очисних споруд буде найефективніша.

«Каналізування – це тема непроста. Ми її давно прогнозували, коли  у 2016 році готували заявку на Європейський інвестиційний банк стосовно отримання фінансування такого екологічного проекту. Вишукувальні роботи стануть основою для конкретних інженерних пропозицій проектантів Банку стосовно будівництва тої чи іншої мережі каналізування», – пояснив Андрій Карауш. 

null
Фото - прес-служба РОДА

 

null
Фото - прес-служба РОДА

Варто нагадати, що торік науковці-екологи з НУВГП провели дослідження заплави, русла та водозбору Усті. Вони напрацювали комплексні рекомендації з відновлення водойми на локальних територіях, де протікає водойма. Цього року у громадах приступають до їх виконання. А це ліквідація несанкціонованих скидів, винесення прибережних захисних смуг тощо.

null
Йордан на р. Усті в Рівному. Фото 20-30-х рр. ХХ ст.

Джерело: http://www.rv.gov.ua

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews