У Рівному презентували книгу Чеслава Хитрого про могили рівненських чехів

26.06.2019 21:20   Джерело: RvNews
Опубліковано : Людмила Марчук

У Рівненській обласній бібліотеці для молоді відбулася презентація книги Чеслава Хитрого «Нащадки з Чехії біля могил своїх рідних», члена Національної спілки краєзнавців, Національної спілки журналістів України, володаря звання «Заслужений для культури Польщі». Він перший на Рівненщині дослідив чеські могили, зробив описи надгробків у Рівному та багатьох селах, де проживали чехи, сфотографував їх і склав переліки.

Чеслав Хитрий представив свій новий доробок – книгу «Нащадки з Чехії біля могил своїх рідних», яка отримала схвальну оцінку консула Чеської республіки Павела Пешека. Це вже десяте видання автора, в якій продовжується розповідь про історію чеських православних та католицьких поховань та надається інформація про тих, хто жив на рівненській землі.

null
 Фото надане Рівненською обласною бібліотекою для молоді 

У вступній частині є ґрунтовний нарис про історію чехів на Волині та історичні довідки про населені пункти. У виданні розміщено описи та фотографії чеських кладовищ села Борщівка Здолбунівського, сіл Новини, Мальоване, Новоукраїнки Млинівського району.

Тут вміщено багато прізвищ чехів, які поховані на Рівненщині та тих, які пов’язані з історичними подіями. Автор підкреслив, що з болем описував трагедію села Малин, яке спалили в липні 1943 року. Присутні на презентації зазначили, що загалом книга Чеслава Хитрого є цінним краєзнавчим джерелом для дослідників Великої Волині, а також для усіх, хто цікавиться історією нашого краю.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews