На Рівненщині квітне отруйна рослина - борщівник Сосновського

29.06.2019 09:12   Джерело: ritm.tv
Опубліковано : Наталія Рівненська
Борщівник – небезпечна отруйна рослина, період цвітіння якої припадає на червень-липень. 
 
В Україні поширено 5 видів Борщівника, основні з яких:
- борщівник сибірський, який поширений майже по всій Україні, а саме: на берегах річок, на луках. Часто його можна зустріти і біля доріг;
-борщівник карпатський та європейський, які поширені в Карпатах;
- борщівник Стевена – росте в Криму; 
- борщівник велетенський;
- борщівник Сосновського – поширений по всій Україні.

Найчастіше на Рівненщині можна зустріти борщівник Сосновського, який  росте на берегах річок, біля каналів, на пасовищах, також часто його можна зустріти на необроблених сільськогосподарських землях. Ця рослина сягає висотою трьох метрів, розмножується насінням та на одному місці може рости 7-8 років. Пише https://ritm.tv.

У листках, квітках та стеблах борщівника міститься прозорий сік, у якому наявні фотоактивні сполуки, які, потрапивши на шкіру, викликають малопомітне подразнення. Проте, під дією ультрафіолетового та сонячного випромінювання підвищується чутливість шкіри. Спочатку шкіра червоніє, з’являється біль, набряки та пухирці, які наповнені світлою рідиною. Опіки глибокі та загоюються повільно, залишаючи на шкірі темні плями. Якщо ж прозорий сік з фотоактивними сполуками потрапляє на більшу ділянку шкіри, у людини підіймається температура, її починає морозити та нудити. На місцях уражень можуть прогресувати інші шкірні захворювання. Якщо ж з’явились опіки з пухирцями, потрібно негайно звернутись до лікаря та ні в якому разі не змащувати пухирці йодом, бо ж опіки будуть сильнішими.

Оскільки борщівник Сосновського є небезпечним видом, то необхідно систематично проводити заходи щодо недопущення його поширення: випасання тваринами (молоді листки поїдають коні, вівці та корови), систематичне підкошування, підрізання кореневої системи, обробіток ґрунту і викопування з глибини 8-12 сантиметрів, що забезпечує практично повне знищення рослини.

Необхідно постійно проводити заходити, аби запобігти поширення борщівника Сосновського:

-         Випасати худобу: молоді листки борщівника поїдають корови та коні.

-         Постійно підкошувати рослину до періоду цвітіння та підрізати кореневу систему.

-         Обрізати квіти на початку їхнього цвітіння.

-         Спалювати насіння борщівника в період дозрівання.

-         На місцях росту борщівника, засіювати ділянку високопродуктивними злаками, бобовими культурами.

Авторка – Юлія Гузій

За матеріалами https://ritm.tv 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: ritm.tv