Винуватець смертельної аварії іспитовим строком не обійдеться - Рівненський апеляційний суд

Натомість відбуватиме покарання у виправній колонії строком 5 років, з позбавленням права керувати транспортними засобами строком 2 роки

18.07.2019 22:46   Джерело: RvNews
Опубліковано : Дарина Ясна

Рівненський апеляційний суд скасував вирок місцевого суду від 23 січня 2019 року в частині призначеного покарання, яким 32-річного жителя Тернопільської області визнано винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 286 Кримінального кодексу України (порушення правил дорожнього руху, що спричинили загибель кількох осіб). 

Суд першої інстанції звільнив обвинуваченого від відбування покарання з іспитовим строком – 3 роки. 

Ця трагічна подія сталася в ніч проти 30 липня 2016 року на автодорозі сполученням Київ-Чоп, у Рівненському районі. Вадим Г., керуючи автомобілем «Volkswagen Crafter», не переконавшись у безпечності виконання маневру обгону, виїхав на смугу зустрічного руху, де зіткнувся з вантажівкою «Scania». В результаті аварії одна людина загинула на місці події, двоє померли в лікарні, ще двоє – з тяжкими тілесними ушкодженнями та ушкодженнями середньої тяжкості – потрапили до медичного закладу.

null
 Фото - прес-служба Рівненського апеляційного суду

Вирок суду першої інстанції в апеляційному порядку оскаржила прокурор, наполягаючи на його скасуванні в частині призначеного покарання та ухваленні нового, яким слід призначити обвинуваченому покарання у виді позбавлення волі строком на 8 років, з позбавленням права керувати транспортними засобами впродовж 3-х років.

Захисник обвинуваченого, потерпілий та представник потерпілого просили суд вирок Рівненського районного суду залишити без змін, апеляційну скаргу прокурора — без задоволення. Увагу колегії суддів вони акцентували на тому, що потерпілі не мають претензій до винуватця смертельної аварії, оскільки той допомагав сім’ям загиблих під час поховання їх рідних, лікуванні потерпілих в аварії, а також відшкодував матеріальну та моральну шкоду родинам, які втратили близьких людей. Адвокат переконував суд у тому, що його підзахисний вчинив тяжкий злочин з необережності, визнав свою вину і щиро розкаявся у вчиненому. Крім того, Вадим Г. не притягувався до адміністративної та кримінальної відповідальності, має на утриманні неповнолітніх дітей, працевлаштований. Отже, виправлення та перевиховання його підзахисного можливе без ізоляції від суспільства.

null
 Фото - прес-служба Рівненського апеляційного суду

Рівненський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду кримінальних справ апеляційну скаргу прокурора задовольнив частково. Вирок місцевого суду в частині призначеного покарання скасував та ухвалив новий, яким Вадима Г. визнав винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 286 Кримінального кодексу України, та призначив йому покарання — у виді реального позбавлення волі строком 5 років, з позбавленням права керувати транспортними засобами строком 2 роки.

Обвинуваченого взяли під варту в залі судового засідання.

 

Джерело: прес-служба Рівненського апеляційного суду

           


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews