28 найпопулярніших на Рівненщині природних джерел пройшли оцінку якості

24.07.2019 20:41   Джерело: RvNews
Опубліковано : Віталій Тарасюк

В рамках проекту "У пошуках ідеального джерела" майже три тижні тому фахівці Рівненського обласного лабораторного центру досліджували 28 найпопулярніших на Рівненщині природних джерел.

Оцінка якості води проводилась за шістнадцятьма санітарно-хімічними та трьома мікробіологічними показниками. Якість води оцінювалась за більш жорсткими критеріями та ширшим діапазоном показників, ніж визначені санітарними правилами і нормами для каптажів джерел.

Виходячи з отриманих результатів, джерела були розділені на три групи:

- у блакитний перелік увійшли джерела з бездоганною (за визначеними показниками) якістю води (не лише безпечної, але й з оптимальним мінеральним складом);

- зелений перелік – вода придатна для споживання, з можливими відхиленнями від стандартів, які легко коригуються (шляхом облаштування каптажу –інженерної водозабірної споруди, призначеної для збирання джерельної води в місцях її довільного виходу на поверхню, найпростіші види каптажу - колодязь і свердловина);
- у червоний - небезпечні для користування вододжерела.

Нещодавно лабораторний центр оприлюднив результати досліджень. Відрадно, що у так званому "зеленому списку" є й джерело в селі Малі Дорогостаї нашого району.

До речі, джерело Святої Анни в с.Онишківці Дубенського району, до якого полюбляють навідуватися мешканці населених пунктів Млинівщини, віднесли до «блакитного переліку», тобто вода там відповідає усім визначеним вимогам.

null
Джерело Святої Анни в с.Онишківці. Фото з мережі Інтернет

 

 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews