Богоматір з часів Другої світової – історія реліквії родини з Млинова

13.08.2019 19:39   Джерело: RvNews
Опубліковано : Віталій Тарасюк

Інколи наші громадяни зберігають такі родинні  пам’ятки , що аж дух перехоплює. Одна з таких цінностей знаходиться у дружній сім’ї Кужелів-Бугаїв, яка мешкає в Млинові в мікрорайоні відгодівельного радгоспу: їхню оселю облагороджує скульптура Божої Матері.  Історія цієї сімейної реліквії спонукає до розмислів…

У роки Другої світової війни із села Салашка Бродівського району на Львівщині на примусові роботи до нацистської Німеччини гітлерівці вивезли  цілу родину – маму і четверо її синів. Серця неньки і чотирьох синочків-соколиків обливалися кров’ю від гіркої розлуки з рідним краєм, з милою і любою хатиною, у якій минули світлі дитячі роки.

Слава Богу, всі родичі повернулися до порогів рідної хати. Власне, від хати тільки й пороги залишилися, бо оселя була вщент зруйнована воєнним лихоліттям. Щоправда, на руїнах на полиці в куточку тішили око і живили душу скульптури Божої Матері та Святого Чудотворця Миколая. Хтозна: може саме ці святині відводили біду і нещастя  від усієї родини на чужині.

null
Фото Віталія Тарасюка

Обидві скульптури були пошкоджені, але завдяки сільським умільцям і волі Всевишнього їх реставрували і вони знову набрали відповідних духовно-естетичних параметрів…

Так сталося, що скульптури перейшли у спадок сім’ї Бугаїв із села Салашка на Бродівщині. Павло – один із синів подружжя Бугаїв – одружився на чарівній млинівчанці Світлані Кужель і став мешкати в сім’ї своєї коханої дружини. Подружню долю і родинне благополуччя батьки Павла благословили, зокрема, і скульптурою Богоматері. Нині вона у світлиці помешкання Кужелів-Бугаїв  – найдорожча і найсвітліша реліквія, бо не тільки облагороджує оселю благотворною атмосферою, а й засіває духовні обереги мешканців будинку християнським благочестям.

До слова, скульптуру святого Чудотворця Миколая подружжя Бугаїв передали сину Миколі у Львів. Тішить родину і внук Микола, тому ця скульптура – найголовніша у цьому миколаївському трикутнику.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews