Державний бюджет-2020: прямі міжбюджетні відносини деяких ОТГ під загрозою!

26.08.2019 19:23   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська

Більше 40 бюджетів об’єднаних територіальних громад (ЗАВАНТАЖИТИ перелік)  ризикують не перейти на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом у 2020 році. У переліку є і громади Рівненщини.

Причина – невідповідність перспективним планам формування територій громад областей. Наслідки такої ситуації можуть бути невтішними, але їм ще можна запобігти.

Мінрегіон звернувся до обласних державних адміністрацій з проханням переглянути перспективні плани та усунути причини, які можуть завадити громадам перейти на прямі міжбюджетні відносини.

У відомстві пояснили, що бюджети об’єднаних територіальних громад (ОТГ) – це  бюджети ОТГ, створених згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, а також бюджети ОТГ, визнаних Кабінетом Міністрів України спроможними, у порядку, встановленому законом.

«У зв’язку з тим, що окремі об’єднані територіальні громади не передбачені перспективними планами формування територій громад областей, існує загроза невключення бюджетів таких громад до переліку місцевих бюджетів, які у 2020 році матимуть взаємовідносини з державним бюджетом та яким мають бути передбачені відповідні трансферти, що матиме наслідком соціальну напругу в суспільстві, - йдеться у листі Мінрегіону, адресованому обласним державним адміністраціям.

Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода у коментарі журналістам висловив сподівання, що обласні державні адміністрації якнайшвидше вирішать це питання, адже зараз Мінфін формує проект Державного бюджету на 2020 рік. Нагадаємо, що проект дербюджету, відповідно до законодавства, Уряд направляє на розгляд парламенту до 15 вересня.

«Перехід на прямі міжбюджетні відносини є важливим елементом повноцінного господарювання об’єднаних громад. Вирішити це питання – в інтересах не тільки громад, але й регіонів. Ті громади, які створилися у відповідності до закону, мають бути внесені в перспективні плани областей. Сподіваємося на швидкі рішення облдержадміністрацій та обласних рад. Також необхідно, щоб і зазначені громади проявили активну позицію і розпочали діалог з відповідними облдержадміністраціями і радами», - додав В’ячеслав Негода.

За матеріалами https://decentralization.gov.ua


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews