Депутати Рівненської районної ради звернулися до прокуратури

28.10.2019 23:40   Джерело: ritm.tv
Опубліковано : Новини Рівненщини

Депутати Рівненської районної ради звернулися до депутатів Рівненської міської ради та Рівненської місцевої прокуратури. Про це повідомляють у Рівненській районній раді. 

Посадовців обурило прийняте депутатами Рівненської міської ради рішення «Про взаємовідносини з об’єднаними територіальними громадами та іншими органами місцевого самоврядування у сфері надання послуг». У районі проти того, аби місцеві мешканці платили у Рівному за освітні та медпослуги.

Зі звернення депутатів Рівненської районної ради:

«Ми, депутати Рівненської районної ради обурені рішенням Рівненської міської ради від 10.09.2019 року № 1603 «Про взаємовідносини з об’єднаними територіальними громадами та іншими органами місцевого самоврядування у сфері надання послуг». Пунктом 3 даного рішення встановлено, що послуги у сфері освіти, охорони здоров’я, культури, фізичної культури і спорту надаються закладами міста Рівного безкоштовно для громадян, які не зареєстровані у місті Рівному чи проживають за межами міста Рівного, лише за наявності відповідної угоди про здійснення міжбюджетних трансфертів між Рівненською міською радою та відповідною об’єднаною територіальною громадою чи іншим відповідним органом місцевого самоврядування.

Пунктом 4 рішення встановлено, що громадяни, які отримують послуги в закладах міста Рівного, але не зареєстровані у місті Рівному чи проживають за межами міста Рівного, у разі відсутності угоди про здійснення міжбюджетних трансфертів між Рівненською міською радою та відповідною об’єднаною територіальною громадою чи іншим відповідним органом місцевого самоврядування, мають право самостійно їх оплачувати, виходячи з фінансового нормативу витрат на одного одержувача послуг, затвердженого цим рішенням.

Вважаємо, що відповідне рішення Рівненської міської ради є таким, що суперечить ст. 53 Конституції України, якою передбачено, що держава забезпечує доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах; розвиток дошкільної, повної загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної, вищої і післядипломної освіти, різних форм навчання; надання державних стипендій та пільг учням і студентам. Та не відповідає ст. 2 Закону України «Про загальну середню освіту».

Враховуючи вищенаведене, вимагаємо вжити вичерпних заходів щодо скасування даного ганебного рішення як такого, що порушує права громадян на доступну та безоплатну освіту».

Нагадаємо, що днями депутати Рівненської міської ради проголосували за проект рішення «Про взаємовідносини з об’єднаними територіальними громадами та іншими органами місцевого самоврядування у сфері надання послуг». Цим вони затвердили фінансові нормативи витрат на одного одержувача послуг у сфері освіти, охорони здоров’я, культури, фізичної культури і спорту.

У рішенні йдеться про те, що об’єднані територіальні громади чи інші органи місцевого самоврядування, які хочуть користуватися послугами в міських закладах Рівного, мають підписати з міськрадою договір про міжбюджетні відносини. І перераховувати гроші за кожного свого мешканця, який цими послугами скористається.

З навколишніми ОТГ будуть укладені договори про компенсацію місту витрат на обслуговування жителів відповідної громади.

За матеріалами https://ritm.tv 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: ritm.tv