На Рівненщині розпочинається акція «16 днів проти насильства» (Відео)

23.11.2019 08:41   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська

Знаступного тижня Рівненщина, як і вся Україна, долучиться до всесвітньої кампаніїї «16 днів проти насильства». До цієї ініціативи країна долучилася у 2001 році. Частиною цьогорічної кампанії став проєкт «Розірви коло».

«З 25 листопада до 10 грудня уся громадськість активізовує свої зусилля заради об’єднуючої мети: збільшити розуміння та обізнаність про всі форми насильства у співвітчизників, створити в конкретному регіоні соціальний простір, вільний від насильства. «Розірви коло» - це відеоролик цьогорічної інформаційної кампанії, яка закликає усе суспільство до активних дій і нульової толерантності до насильства, яке немає виправдань при будь-яких обставинах», - розповів директор департаменту соцзахисту населення ОДА Олексій Шамак під час брифінгу, присвяченого цьогорічній акції.

На захід зібралися усі причетні, що виявляють та надають допомогу потерпілим від насильства – представники обласного департаменту соцзахисту населення, фахівці центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, служби у справах дітей, поліцейські, освітяни та громадськість.

Загалом на Рівненщині з початку року надійшло 2540 повідомлень щодо насильства в сім'ї, з них від жінок - 2280, чоловіків - 226, дітей - 34. Порівняно з аналогічним періодом минулого року кількість звернень зросла на 26%. Постраждалим надали психологічні консультації, деякі сім’ї поставили на облік, допомогли з одягом та взуттям, влаштуванні на роботу, в оформленні або відновленні документів, встановленні позитивних соціальних зв’язків.

В області діє комунальний заклад «Рівненський центр соціально-психологічної допомоги», який надає соціальні послуги особам, котрі опинилися в складних життєвих обставинах, з можливістю проживання в ньому до 3-х місяців.

Також в області створили 9 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі. Вони діють при центрах соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Розроблені також і корекційні програми для кривдників та постраждалих. Вони діють у Березнівському, Гощанському, Дубенському, Сарненському районах та м.Острог.

Мобільна бригада створена і при поліції у Рівному. Це пілотний проєкт. Екіпаж поліцейських за кошти міжнародних донорів отримала службовий автомобіль та повне технічне оснащення. Їхньою безпосередньою роботою було – виявлення та оперативне реагування на домашнє насильство у родинах.

Також профілактикою насильства у родинах займаються й громадські організації. На Рівненщині – це ГО «Центр підтримки громадських ініціатив «Чайка» та БО «Позитивні жінки міста Рівне». Вони проводять тренінги, лекції, навчання жінок обороні та інші заходи. 

«Найбільше треба працювати у селах. Адже у цій місцевості люди думають стереотипно: «Б’є – значить любить».

В свою чергу поліцейські розповіли, що вже з наступного року у громадах запрацює проєкт «Поліцейський офіцер громади». Ця людина проживатиме у селі й знатиме його проблеми. Тому зможе ефективно запобігти насильству або ж оперативно на нього відреагувати.

Усі спікери закликали громадськість об’єднати зусилля та активно долучатися до заходів, спрямованих на протидію насильству.

Довідково.

Міжнародна спільнота щорічно підтримує акцію "16 днів проти насильства". Тисячі громадян та сотні державних і громадських організацій з більш ніж 100 країн світу активізують з 25 листопада до 10 грудня свої зусилля заради об’єднуючої мети: збільшити розуміння та обізнаність про всі форми насильства у співвітчизників, створити в конкретному регіоні соціальний простір, вільний від насильства.

За матеріалами РОДА


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews