Відомий український письменник потребує допомоги

23.02.2020 19:13   Джерело: Рівне Вечірнє
Опубліковано : Вікторія Синиця

Микола Пшеничний важко хворий на страшну недугу. Він вже пережив операцію. Гроші необхідні для знеболювально, якого на день потрібно на 4 уколи.

Український поет, видавець, краєзнавець, громадський діяч і дуже хороша Людина - Микола Пшеничний важко хворий на страшну недугу. І у цю скрутну годину йому дуже потрібна моральна і фінансова підтримка.

Про це Ксеня Галицька повідомила у фейсбук-блозі «Знай більше».

«Сім'я Пшеничних дуже скромні і ніколи від них не було чути, що їм щось треба, а тим паче на лікування. Виявляється Микола Пшеничний вже пережив операцію. І зараз Рівненська організація Національної спілки письменників України і я особисто звертаємося до усіх небайдужих людей допомогти коштами. Хто скільки зможе, допоможіть! Будь ласка!»

«Не для лікування... Просто для знеболювального, якого на день потрібно на 4 уколи. На жаль, великий поет та дослідник сьогодні живе від укола до укола... Мізерної пенсії не вистачає. Рідних поруч нема, - наголошує поетеса, журналістка Ірина Баковецька. - Друзі, давайте всі разом мобілізуємось і по можливості допоможемо цій світлій і дуже добрій Людині».

Номер карти дружини Пшеничної Любові Антонівни - 4731 2191 1799 0527

Микола Пшеничний народився 19 липня 1954 в селі Молодаво Дубенського району Рівненської області. Закінчив філологічний факультет Рівненського педінституту у 1975 році. Був директором середньої школи, кореспондентом газети «Червона зірка», з 1990 року - редактором видавництва «Наш край», з 1993 року - «Край» в Дубні. Працював науковим співробітником Державного історико-культурного заповідника м. Дубно. Активно друкується на сторінках районних, обласних, всеукраїнських видань. Член Спілки письменників України з 1985 року.

У 1980 р. - учасник Всесоюзного фестивалю молодої поезії в м. Кизилі (Тувинська республіка), різних республіканських нарад молодих поетів. Лавреат Тувинської республіканської молодіжної літературно-мистецької премії, Рівненської обласної літературно-мистецької премії ім. Бориса Тена та літературної премії-стипендії штату Нью-Джерсі (США), літературної премії ім. Валер'яна Поліщука.

null

Микола Пшеничний - автор різножанрових художніх та художньо-документальних книг: «Сьомий материк» (1982), «Межа» (1986), «Осторога» (1988), «Калиновый рушник» (1989, переклад Володимира Євпатова, передмова Станіслава Куняєва), «Чорно-білий світ» (2001), літературного портрету «Григорій Дем'янчук» (2001), книжки для дітей «Бекана ворона» (2014), повісті-есе «Подзвін Золотої Підкови» (2016), «Для Дубна, для Волині, для України» (2017), науково-краєзнавче дослідження «Стріляли в правду, молодість, красу...» (2016). У 2019 році М.Пшеничний разом з дружиною Григорія Чубая Галиною, впорядкував збірку статей «Цей світ-вертеп» до 70-річчя від дня народження поета, перекладача, дисидента Грицька Чубая, яка була видана за сприяння Товариства української мови міста Чикаго (США). Твори письменника публікувалися в перекладах російською, білоруською, болгарською, бурятською, тувинською, туркменською та іншими мовами.

Микола Пшеничний - нині відомий письменник, популярний і плідний видавець. Удвох із дружиною, поетесою Любою Пшеничною, у серпні 1990 року заснували на Дубенщині видавництва «Незабудка», «Наш край», а потім - «Край», видрукував майже дві сотні книг рівненських, київських, львівських, херсонських, тернопільських, луганських та зарубіжних авторів. Завдяки Пшеничним - до читачів прийшли як збірки молодих літераторів краю, так і маститих.

Микола Пшеничний, як громадянин і депутат Дубенської міської ради, свого часу багато зробив і робить для утвердження українського, народного в краї, зокрема в культурі, літературі, мистецтві. 

За матеріалами https://rivnepost.rv.ua


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Рівне Вечірнє