Чи готова Рівненщина до коронавірусу?

12.03.2020 07:13   Джерело: RvNews
Опубліковано : Вікторія Синиця

Центральна  лікарня  Рівного визначена базовою в області  у разі виявлення захворювання на COVID-19. Заступник голови ОДА поспілкувався з лікарями, медсестрами та оглянув приміщення закладу.

Шестеро людей із підозрою на коронавірус побували в інфекційному відділенні Рівненської міської лікарні. У всіх пацієнтів інфекція не підтвердилася. На сьогодні в лікарні залишається жінка з Дубна, яка завершує лікування від вірусу грипу типу А.

Центральна  лікарня  Рівного визначена базовою в області  у разі виявлення захворювання на COVID-19. Другим є заклад в Сарнах. 

Як працюють медики Рівного і наскільки готові до ускладненої ситуації, з’ясовував перший заступник голови ОДА Сергій Подолін. Він поспілкувався з лікарями, медсестрами та оглянув приміщення закладу.

«Завдяки цим шести випадкам ми відпрацювали алгоритм дій, - розповів головний лікар закладу Євген Кучерук. - У відділенні є 11 окремих боксів, де можна розмістити 22 людини. Коли є підозра на небезпечну інфекцію, нас попереджають,  і ми вже готуємось до зустрічі з пацієнтом. Важливо, що хворий до приймального відділення не заходить, його швидкою відправляють до окремого входу в бокс. Таким чином, відсутній контакт із іншими хворими та медиками».

Якщо виникне потреба, у приміщенні готові вивільнити другий поверх, тоді загалом можна буде розмістити 60 хворих.

На завершальному етапі – й підготовка кабінету інтенсивної терапії в інфекційному відділенні. У разі необхідності залучатимуть  й інші відділення.

Загалом у відділенні працюють 12 лікарів та 45 осіб медперсоналу. Медики готові до ускладнених ситуацій. За необхідності чергуватимуть цілодобово.

 «Спілкуючись з медиками, переконався, що установа готова до надання медичної допомоги хворим. Наразі медперсонал забезпечений засобами індивідуального захисту, зокрема є 25 багаторазових захисних костюмів, сотню ще дозамовили. На сьогодні є потреба в облаштуванні пральні та одноразових костюмах, які можна буде просто утилізувати. У нас є резервний фонд, який у випадку потреби можна додатково залучати. Також сьогодні ОДА звернулися із пропозицією до обласних депутатів щодо виділення  на цій сесії 1,7 млн грн на засоби захисту для медиків, які працюють у комунальних закладах. Це важливо:  саме вони будуть першими допомагати пацієнтам у випадку фіксації COVID-19  та в протидії його поширенню», - розповів перший заступник голови ОДА Сергій Подолін.

Також Сергій Подолін оглянув приміщення, де за необхідності облаштують тимчасову обсервацію для медиків, які контактуватимуть із хворими. Для них відведуть 3-4 палати у Гепатитному центрі, що на другому поверсі приміщення.

Нагадаємо, на сьогодні на Рівненщині не зафіксовано випадків цього захворювання. Втім, область у підвищеній готовності – визначено дві госпітальні бази у Рівному та Сарнах, при потребі задіюватимуть усі районні лікарні. Медики мають чіткий план дій, епідеміологи готові працювати в осередках вогнищ. В аеропорту Рівного та на кордоні з Білоруссю обстежують усіх подорожуючих людей на наявність високої температури.

Номер «гарячої» лінії обласного управління охорони здоров’я (0362) 26-67-34, цілодобова «урядова телефонна лінія» 15-45.

За матеріалами прес-служби РОДА


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews