Рівненщина COVID-19: важливе станом на 21 квітня

21.04.2020 20:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

Саном на ранок 21 квітня на Рівненщині зареєстровано 341 випадок захворювання на COVID-19.

З них - 11 летальних. Також 21 хворий на коронавірус в області одужав.

Наразі на перевірці близько 50 проб для ПЛР-тестування. 

Розподіл діагностованих випадків COVID-19 такий: м.Рівне - 163; Сарненський район - 53; Рівненський район - 47; Здолбунівський район - 27; Дубенський район - 11; Радивилівський район - 11; Березнівський район - 9; Гощанський район -4; Володимирецький район – 3, Рокитнівський – 8, Костопільський – 2, Млинівський - 1, Острозький - 1, Дубровицький - 1.

null

Цілодобовий оперативний штаб при Рівненській ОДА продовжує впроваджувати заходи задля недопущення потужного спалаху коронавірусної інфекції в області:

Медицина

  • Медичний персонал перевіряють за допомогою ПЛР-тестів у три черги. Коронавірус підтвердили в 72 медпрацівників. У розрізі медзакладів, це: обласна клінічна лікарня - 45 особи (10 лікарів); Сарненська ЦРЛ – 12; Здолбунівська ЦРЛ – 6; ЦПМСД «Ювілейний» (м.Рівне) – 2; Рівненська ЦРЛ – 2; Рівненська ЦМЛ - 2; ЦПМСД «Північний» (м.Рівне) – 1; Центр екстреної медичної допомоги -1; Рокитнівська ЦРЛ – 1.
  • В області достатня кількість медиків. Управління охорони здоров’я ОДА формує додатковий резерв для надання цілодобової медичної допомоги.
  • На минулому тижні на Рівненщину надійшов черговий гуманітарний вантаж. Цього разу – це 3870 одиниць засобів захисту для медиків, що необхідні для боротьби з коронавірусом. Серед них – 192 костюми, 2875 масок, 160 бахіл та 651 окуляри. Засоби розподілять між медичними закладами області. Також надійшли 162 упаковки ПЛР-тестів. Їх передали в Рівненський обласний лабораторний центр.
  • Частину гуманітарного вантажу від МОЗ та ізоляційні халати, які закупило управління охорони здоров’я Рівненської ОДА, відправлено на первинну ланку – ПМСД. Іншу частину розділено на заклади першої та другої хвилі (опорні, районні та міські лікарні). Загальна кількість засобів захисту: маски, рукавички, костюми, окуляри, ізоляційні халати - більше 55 тисяч.
  • До забезпечення медичних закладів підключаються місцеві органи влади. Із бюджетів міст, районів та ОТГ області закуповуються засоби захисту для лікарів та медичного персоналу.
  • В області створили 65 мобільних бригад для перевірки на коронавірус. Вони виїжджатимуть до пацієнтів та братимуть аналізи для перевірки на COVID-19.
  • Госпітальними базамидля лікування COVID-19 визначено 5 лікарень – Рівненська та Дубенська міські лікарні, Сарненська, Рокитнівська та Костопільська ЦРЛ. Для другої хвилі боротьби з коронавірусом підготували ще 11 госпітальних баз. Їх будуть залучати за необхідності – в залежності від кількості пацієнтів. Так, до «другої хвилі» увійшли: Березнівська, Гощанська, Демидівська, Дубровицька, Зарічненська, Здолбунівська, Корецька, Острозька, Рівненська ЦРЛ, Рівненська міська лікарня №2, спеціалізована медико-санітарна частина №3 у Вараші.
  • На території лікарень області облаштували тимчасові медпункти прийому хворих на COVID-19. Такі палатки наразі розгорнули на території 5-ти закладів, які першими прийматимуть пацієнтів з COVID-19. Це медустанови в містах Рівне, Сарни, Дубно та Костопіль, а також у смт Рокитне.
  • Обсервації підлягають всі, хто перетинає державний кордон і прибуває в область. На Рівненщині визначено 16 місць обсервації, загалом на 990 місць. Проживання та довезення до місця безкоштовне, харчуватимуться люди за власний кошт.
  • У зв’язку зі зростанням кількості летальних випадків від COVID-19 Міністерство охорони здоров’ярозробило рекомендації щодо безпечного поховання померлих від COVID-19 та під час проведення ритуальних обрядів.
  • У Рівненській ОДА сформували перелік потреб лікарень в медичних засобах. Є чіткий алгоритм дій у разі бажання соціально відповідального бізнесудопомогти лікарням в умовах пандемії.

Профілактика та безпека

  • Прийнято рішення про запровадження в області режиму надзвичайної ситуації. Діє більш жорсткий карантин.З 6 квітня заборонено перебувати в громадських місцях без маски, переміщатися групами понад дві особи.
  • Для доїзду медиків з 21 квітня запровадили спеціальні перевезення. Для них діють 13 рейсів.
  • В області розширили перелік закладів, які можуть працювати на час карантину. Дозволено проводити діяльність суб’єктам, що надають послуги з хімчистки, поштової та кур’єрської діяльності, будівельних робіт, а також робіт із збирання та заготівлі відходів.
  • Проводиться санітарна обробка проїжджих частин доріг, тротуарів, прибудинкових територій і зупинок. Обробляються і місця, які найчастіше відвідують люди: аптеки та магазини, банки й адмінбудівлі.
  • З 7 квітня на Рівненщині жоден із 5-ти пунктів пропуску з Білоруссю не працює. Державний кордон України можна буде перетнути лише власним автотранспортом і лише 9 пунктах пропуску.
  • На Рівненщині посилили контроль за цінами. Під моніторинг в області підпадають супермаркети 16 мереж, а також магазини облспоживспілки. Контролюватимуться ціни на соціальні продукти, ліки та нафтопродукти.
  • ОТГ та підприємства заключають договори на підвіз людей до роботи.
  • Школярі та студенти навчаються дистанційно.
  • Запаси медичних масок та засобів захисту в аптеках Рівненщини оновлюються щодня. Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Рівненській області оприлюднила перелік цілодобових аптек та аптек, які надають послуги онлайн.
  • Під час карантину соціальні працівники дбають про літніх людей. Наразі такі послуги надають 27 територіальних центрів та центрів соціального обслуговування в районах й сільських радах, відділах соцзахисту. Такі установи є й в ОТГ.
  • В області здійснюється постійний моніторинг в режимі онлайн епідситуації. Відпрацьовано алгоритм взаємодії з відомствами ДСНС, Нацполіції, СБУ, Держприкордонслужби, прокуратури.
  • Про роботу Цілодобового оперативного штабу при РОДА керівництво області щодня інформує у відеозверненнях і під час онлайн брифінгів, що транслюються на FB-сторінці ОДА. Комунікація з мешканцями Рівненщини налагоджена і через гарячу лінію 0 800 500 078, на яку з початку карантину звернулося понад 3,5 тис людей.

За матеріалами РОДА


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews