Рибне повидло «Рив’єра» - для рівненських гурманів
Автор : Олена Медведєва
Я спеціально написала такий заголовок для привертання уваги. А може й ні. Вирішувати вам. Бо у цій страві риба без кісток, і її справді можна намастити на підсмажену скибу хліба. До речі, цю тушковану рибу вживають як гарячою, одразу з печі, так і холодною. Смаки різні та цікаві.
Що не кажіть, а смачніше за рибу може бути лише… риба. Я спробувала її в одній із італійських ресторацій на узбережжі Адріатичного моря. Відтоді готую її саме так.
Для нашого тушкованого «десерту» необхідно обрати рибу:
- хек/минтай/скумбрію/горбушу/тунець, можна і тилапію взяти. Смажену з часником, а не тушковану тилапію куштувала на березі Галілейського озера в Ізраїлі. Смак очманілий. Про її можна писати окремий пост, не прогадаємо.
У мене на знимку хек. Маринуємо рибу на кілька годин, бажано на ніч. Маринад готуємо у такий спосіб. На кухонному млинку перемелюємо зерна кунжуту і далі «чаклуємо» над кунжутною пастою із додаванням цілих зерен гірчиці, топленого вершкового масла, цукру, сушеного майорану (можна тмину), меленого чорного перцю.
Шматочки риби занурюємо в цей маринад, а потім замотуємо в листки свіжого салату чи м’яти. Увага - рибу не солимо. І ставимо до холодильника.
Наступного дня рибу підсмажуємо на олії, попередньо вивалявши її в житньому борошні чи панірованих сухарях. Даємо можливість схолонути і вибираємо кістки. Досі не солимо.
На кухонному комбайні готуємо домашній майонез. Знаю, що це досить калорійний продукт, але вже такий смачнючий, що навіть Hellmann`s відпочиває. Та й наша тушкова риба його потребує.
Рецепт приготування домашнього майонезу:
1 літр олії, 5 яєць домашньої курки, 1-на чайна ложка змеленої гірчиці, 1-на столова ложка цукру, 0,5 чайної ложки солі та 3-ри столові ложки яблучного оцту домашнього приготування.
Якщо когось цікавить виготовлення хорошого яблучного оцту, можу написати рецепт.
Тепер на маслі підсмажуємо різану ріпчасту цибулю і додаємо до неї наш майонез. Не солимо!
Вибираємо посуд для тушкування смакоти з кришкою: каструлю, керамічний горшок тощо.
На дно каструлі виливаємо розтоплене масло, трішки артезіанської води, кладемо шматочки лимона(розраховуйте, що він підсмажиться), доібні сухарики, а потім рибу і тільки тепер її солимо.
Далі доволі проста схема: шар смаженої цибулі з майонезом – шар риби і так доти, доки каструля не наповниться стравою по вінця. Кожен шар риби та цибулі вже солиться!
На верх нашої «Рив’єри» можна покласти сирні пластини або ж посипати «Пармезаном». Це вже за вашим уподобанням.
І – в піч! До столу подається із зеленню та гостро-солодкими соусами. Смак італійського розкішного делікатесу гарантовано!
Фото: Олена Медведєва
Джерело: RvNews